Djokovič opět na pranýři, tentokrát kvůli svému otci. Čím vším už svérázný tenista pobouřil?

Novak Djokovič je bezpochyby neobyčejný. Především skrze tenisové činy, z nichž vyčnívá zejména superschopnost vrátit na druhou stranu kurtu prakticky každý míček. Ale k tomu, aby byl milován všemi, mu brání jiné záležitosti. Občasné neuhlídání vlastních emocí, chování během covidové pandemie a čerstvě pózování jeho otce s fanoušky Vladimira Putina.

Ruské vlajky – a to i ty s natištěným obličejem Vladimira Putina, válečný symbol Z a popěvky na podporu agresora války na Ukrajině. I když příručky pořadatelů Australian Open toto všechno zakazují, ve středu se na grandslamu v Melbourne stalo, že část publika v aréně Roda Lavera byla viditelně i slyšitelně proruská.

Ještě více ale nejen Austrálií otřáslo video, které ukazovalo, že si s fanoušky Putina i Novaka Djokoviče v jedné osobě notoval otec tenisty Srdjan. Pózoval s nimi a křičel: „Ať žije ruský lid.“

I když je v tomto mladší Djokovič nevinně, vznikla další kontroverze, která se chtě nechtě váže k jeho osobě. Zatím na ni nijak nezareagoval, i když by si mnozí lidé představovali opak. „Říkají, že politika by měla být oddělena od sportu. Tyto osoby nemají na tenisových turnajích absolutně co dělat, pokud veřejně chválí genocidní režim,“ naštval se bývalý ukrajinský profesionál Alex Dolgopolov a na Twitteru označil srbského hráče. Dolgopolov je nyní operátorem dronů, kterými komplikuje život ruským vojákům.

Jméno Djokovič znovu po čase rozštěpuje obec fanoušků a teoreticky brání tomu, aby po kariérním konci tenisového gentlemana Rogera Federera získal „Nole“ některé jeho příznivce na svoji stranu.

Vakcína, zpackaná akce a vztek

Když se minulý rok vydal do Austrálie neočkovaný proti koronaviru, byl pro jedny hrdinou, pro druhé psancem. Řídil se pokyny pořadatelů tenisového svátku v Melbourne, které říkaly, že se může účastnit díky výjimce udělené na základě nedávného prodělání covidu. Jenže australské úřady si na Djokoviče hned po příletu do dějiště posvítily. Byla mu sebrána víza, soudní cestou bojoval o to, aby je dostal zpět a mohl na Australian Open obhajovat triumf z předchozího roku. Neuspěl a kauza skončila potupnou deportací.

Kvůli odmítavému postoj k vakcinaci mu byla přišita přezdívka „Novax“ a celkově mu leckdo vyčítal, že pandemii nebere dostatečně vážně. To se s ním táhlo od června 2020, kdy chtěl tenisem oslavit, že nejhorší koronavirové časy jsou – zdánlivě – pryč. Přišel s plánem na sérii exhibičních turnajů Adria Tour na Balkáně s hvězdami na dvorcích a diváky na tribunách. Už první podnik v Bělehradu mnohé šokoval – roušky nikde, rozestupy nikde. „Děláme to, co nám úřady dovolily,“ pronesl tehdy Djokovič. Nakažených ale přibývalo, o opatrnosti a snaze o opatření stále nemohla být řeč. Za lajdáckost se rodák z Bělehradu ocitl na pranýři.

Svérázné kroky během pandemie mohou pramenit z Djokovičova alternativního přístupu ke zdraví. Studuje východní medicínu i filozofii, opakovaně mluvil o oblíbené demonstraci přenosu energií. Na videu „výzkumník“ vezme dvě sklenice vody, na jednu „vysílá pozitivní energii“ a na druhou „negativní“. Později tvrdí, že po pár dnech byla voda v první sklenici stále čistá, kdežto v druhé se zakalila do zelena.

Do toho Djokovič rád medituje, dělá jógu. Možná i proto působí mimo dvorce neuvěřitelně vyrovnaně. Je plný laskavosti, lidskosti, humoru. V rozporu s tím se ale při svých zápasech mnohdy promění v ďábla. I když už to není tak častý jev jako dříve, umpiroví rozhodčí si s ním užili své. Jeho emoce odnesl nespočet raket a také je jednou pocítila lajnová sudí. Za to, že nezodpovědně z frustrace odpálil míček nazdařbůh a ten pak bolestivě zasáhl rozhodčí, byl vyloučen z US Open v roce 2020.

Projevy vzteku 22násobného grandslamového šampiona dávají tenisovým fanouškům další důvod, aby pro ně byl ve sportu razícím slušnost populárnějším velikánem zmiňovaný Federer nebo Rafael Nadal.

Teď 35letému Djokovičovi zavařil otec Srdjan.

Sám hráč nikdy od začátku války nevzýval Putinův režim. Naopak po vypuknutí konfliktu na Ukrajině poslal podpůrný vzkaz jinému bývalému hráči z nyní částečně okupovaného státu Sergeji Stachovskému. Zároveň ale Djokoviče nelze označit za personu, která by ve všech ohledech sdílela stejné názory s Ukrajinci. Když loni Wimbledon zatrhl účast ruským a běloruským tenistům, hlasitě nesouhlasil.

Tagy: