Tenistka Vondroušová na US Open končí. Cestu do semifinále jí zavřela Keysová

Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová se do svého prvního semifinále na grandslamovém US Open neprobojovala. Česká jednička a turnajová devítka prohrála na newyorském betonu s Američankou Madison Keysovou za hodinu a jednadvacet minut 1:6, 4:6. Nasazená sedmnáctka Keysová se utká o postup do finále s Běloruskou Arynou Sabalenkovou, která vyřadila Číňanku Čeng Čchin-wen 6:1, 6:4.

Čtyřiadvacetiletá Vondroušová prohrála na grandslamech po předchozích jedenácti výhrách. V utkání neprolomila ani jednou soupeřčin servis a nevyužila jediný z devíti brejkbolů. Finalistka US Open z roku 2017 Keysová naopak proměnila všechny tři a zvítězila také v poměru vítězných míčků 19:10.

Jedinou českou semifinalistkou na letošním US Open je tak Karolína Muchová, která se střetne v noci na pátek s domácí Američankou a turnajovou šestkou Cori Gauffovou.

ČTĚTE TAKÉ: Vondroušové gratulovala princezna Kate. Fantastická hra, bylo to obdivuhodné, chválila ji

Utkání mezi Vondroušovou a Keysovou bylo na hlavním stadionu Arthura Ashe po pár výměnách přerušeno kvůli zdravotním potížím jednoho z fanoušků. Po krátké pauze vyhrála Američanka deset z jedenácti míčků a utekla do vedení 3:0. Vondroušová se nedostala do tempa, Američanka vzápětí prolomila její servis ještě jednou a po 33 minutách získala i první set.

Ve druhé sadě Vondroušová hru vyrovnala a Keysová se dostala často pod tlak. Důležité momenty přišly v osmé hře za stavu 4:3 pro Vondroušovou, kdy sokolovská rodačka nevyužila pět brejkbolů. Američanka servis uhájila a vzápětí Vondroušovou „brejkla“. Duel následně zakončila využitým třetím mečbolem. Keysová se do grandslamového semifinále dostala pošesté v kariéře.

„Věděla jsem, že Markéta bude těžká hráčka. Umí vrátit do kurtu jakýkoliv míček. Věděla jsem, že musím stále chodit na síť, být aktivní a tlačit od základní čáry. Nebyl to úplně nejčistší zápas, udělala jsem řadu nevynucených chyb. Snažila jsem se ale po celý zápas diktovat tempo hry,“ řekla v rozhovoru na kurtu Keysová.

Pětadvacetiletá Sabalenková postoupila mezi čtyři nejlepší hráčky US Open potřetí za sebou. Rodačka z Minsku, která se stane příští týden novou světovou jedničkou, živí dál naději na druhý grandslamový titul v sezoně. Na začátku roku ovládla na betonovém povrchu Australian Open.

Běloruská tenistka porazila o pět let mladší Čeng Čchin-wen za 74 minut, zaznamenala 17 vítězných míčů a stále neztratila v New Yorku ani set. „Myslím, že jsem dnes hrála skvělý tenis. Se svým výkonem jsem moc spokojená. Získala jsem šanci hrát další grandslamové semifinále a podat v něm zase o něco lepší výkon,“ uvedla Sabalenková.

Sabalenková je v semifinále grandslamu posedmé v kariéře a popáté za sebou. Stala se první tenistkou po Američance Sereně Williamsové v roce 2016, která se dostala mezi čtyři nejlepší hráčky na všech grandslamech v jedné sezoně.

Běloruska se nyní pokusí vylepšit v New Yorku své maximum. Vloni vypadla v boji o finále s pozdější vítězkou Polkou Igou Šwiatekovou. „Tentokrát udělám vše pro to, abych tu zůstala až do konce,“ dodala Sabalenková.

Tagy:
New York Wimbledon Karolína Muchová US Open tenista Markéta Vondroušová semifinále Cori Gauffová Madison Keysová Čeng Čchin-wen