Teplá zima, ještě teplejší jaro...

Teplá zima, ještě teplejší jaro...Kdo z toho má největší radost? Slimáci. A už vyrážejí, zatím pomaloučku, ale jak je letos vše trochu předčasné, tak se i nápor slimáků dá čekat podstatně dříve.

Proto je dobré začít sypat Ferramol, jak se objeví první jedinci. Aplikace je velmi snadná, stačí granule rozhodit rovnoměrně po záhonu, či v jeho okolí, a posyp opakovat, dokud návnada mizí, tedy slimáci ji žerou. Ferramol je odolný proti dešti a zálivce, a přitom nemá žádnou ochrannou lhůtu, takže veškerou úrodu je možné sklízet a konzumovat kdykoli.

Slimáci, většinou se tedy mluví o těch rezavých, kteří sežerou, na co přijdou a nemají téměř žádné přirozené nepřátele, a to jsou správně plzáci španělští. Ve střední Evropě se objevili až zhruba před třiceti lety. A jak se tady stihli usídlit, rozmnožit a naučit žít!  A jak by také ne, když tu nacházejí hojnost potravy, zimní mrazy jim už neubližují, když prakticky nejsou, a žádných přirozených nepřátel se nemusejí bát. Ještě štěstí, že existuje Ferramol, který je proti slimákům velmi účinný a při náhodném požití neškodí domácím, ani jiným zvířatům (ježkům, ptákům apod.).

A jak je možné, že po aplikaci Ferramolu slimáci jen tak prostě zmizí? Po požití modrých granulek totiž mají pocit sytosti, proto zalezou do podzemních úkrytů, odkud pak už nevylezou.

Co možná nevíte o slimácích

Přes den po nich nebývá ani stopy. Celé dny totiž slimáci tráví v úkrytech, pod zemí, dřevem či květináči. Prostě ve vlhku a stínu, slunce jim škodí, protože větší část jejich těla tvoří voda. Vylézají až za šera, a než se k ránu vrátí do úkrytů, stihnou sežrat, na co přijdou. Sypat Ferramol je třeba hned, jak se objeví první jedinci, jen tak se dá snižovat počet těch, kteří by se mohli spářit.  Slimáci jsou hermafroditi, jsou tedy oboupohlavní, takže každý jedinec má samčí i samičí pohlavní orgány. Páří se většinou v červnu, slimáci tvoří jakýsi kroužek propojený slizem, proto se říká, že kroužkují. I když letos se to dá čekat dříve. No a každý z nich je pak schopen na podzim naklást až 400 vajíček, z nichž se na jaře vylíhnou... No, přece ti malí slimáčci, kteří se právě začínají objevovat na zahradách.

Tagy: