Termín i místo posledního rozloučení s Janou Hlaváčovou jsou už známé. Přijít může i veřejnost

Herečka Jana Hlaváčová

Chystaný pohřeb herečky Hlaváčové

Poslední rozloučení s herečkou Janou Hlaváčovou se uskuteční v pátek 26. ledna v 11:00 v historické budově Národního divadla v Praze. Bude přístupné i veřejnosti. V pondělí to oznámil Tomáš Staněk, mluvčí Národního divadla, které rozloučení organizuje ve spolupráci s Divadlem na Vinohradech. Na obou scénách ztvárnila Hlaváčová desítky rolí. Oblíbená divadelní a filmová herečka zemřela v sobotu 13. ledna, bylo jí 85 let.

Poslední rozloučení z Národního divadla bude v přímém přenosu vysílat Česká televize. „Divadlo bude otevřeno s předstihem, aby veřejnost mohla položit květiny a poklonit se rakvi,“ uvedl Staněk.

ČTĚTE TAKÉ: Prvního manžela Janě Hlaváčové zabila zákeřná nemoc. S druhým prožila šedesát let

Ředitel Národního divadla Jan Burian v neděli řekl, že Jana Hlaváčová byla na této scéně první herečkou a rozhodující osobností inscenací několika generací vynikajících tvůrců. „Je nezapomenutelnou součástí dějin českého divadla i statečným člověkem naší společnosti,“ uvedl Burian. Členkou činohry Národního divadla byla Hlaváčová v letech 1965 až 1990, poté byla dvacet let v angažmá Divadla na Vinohradech.

Hlaváčová patřila k nejvýznamnějším českým herečkám poválečné éry. Během své bohaté kariéry zvládala komedie i dramata v divadle i ve filmu, diváci si ji pamatují také z řady televizních inscenací a seriálů. Díky svému zajímavému a kultivovanému hlasu se výrazně prosadila i v dabingu a rozhlase. Své herecké zkušenosti také předávala studentům herectví jako pedagog DAMU.

V březnu 2013 Hlaváčová převzala Thálii za celoživotní mistrovství. V roce 2012 získala Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský výkon v dabingu, o tři roky později obdržela stejnou cenu za celoživotní herecké mistrovství v tomto oboru.

Tagy: