Tipujete na americké volby? Harrisová má navrch a co Trump? Češi sází miliony, říká Václav Sochor

Vedoucí komunikace skupiny Tipsport Václav Sochor

Václav Sochor z Tipsportu o sázkách na politiku

Kamala Harrisová se stává mírnou favoritkou amerických prezidentských voleb, což odráží aktuální kurzy sázkových kanceláří i průzkumy veřejného mínění. Harrisová, která se proslavila svými rétorickými schopnostmi a právnickou praxí, si upevňuje pozici zejména po silném výkonu v prezidentských debatách. Naopak Donald Trump, známý svou energickou a polarizující kampaní, čelí výzvě, jak oslovit nerozhodnuté voliče a reagovat na vzrůstající podporu jeho soupeřky. Jaké jsou tedy aktuální kurzy, co všechno může volby ovlivnit, a jaké faktory se promítají do politické a sázkové scény v USA? Václav Sochor, vedoucí komunikace skupiny Tipsport, v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS promluvil nejen o aktuální situaci v amerických prezidentských volbách.

Zatímco Donald Trump býval v minulosti silným favoritem, Kamala Harrisová nyní začíná získávat převahu. Podle Sochora hrají velkou roli dva faktory: poslední prezidentská debata, ve které Harrisová prokázala své právnické schopnosti a silnou rétoriku, a výsledky průzkumů v klíčových nerozhodných státech, v nichž má Kamala navrch. „Kamala Harrisová se velmi povedlo několik posledních kroků, důležitá byla ta prezidentská debata, jediná, po které Donald Trump řekl, že už do žádné další s ní nepůjde,“ uvedl Sochor v pořadu Nový den. Kurz na její vítězství klesl na současných 1,82:1, zatímco u Trumpa se pohybuje kolem 1,95.

Donald Trump se vyhýbá debatám

Jedním z hlavních faktorů, proč se Donald Trump zdráhá pokračovat v dalších debatách, je podle Sochora právě energický výkon Kamaly Harrisové. „Zdá se, že se Trump bojí jít znovu do diskuze s Kamalou Harrisovou,“ komentoval Sochor. Trumpův tábor se může cítit jistý, ale vyhýbání se veřejným konfrontacím může Trumpovi podle expertů uškodit, zejména mezi nerozhodnutými voliči.

Důležitým faktorem jsou také výsledky průzkumů ve „swing states“ – klíčových státech, kde není jasné, kdo bude mít navrch. Většina z těchto států nyní podle Sochora favorizuje Kamalu Harrisovou. „V těchto státech má dneska ve většině z nich Kamala Harrisová navrch, a to je samozřejmě velice důležité, protože to může být rozhodující faktor,“ dodal Sochor.

Jak se sází na volby? Češi sází miliony

Podle Sochora patří americké prezidentské volby mezi nejpopulárnější události pro sázkaře. Na poslední české prezidentské volby Tipsport přijal sázky ve výši přes 400 milionů korun a očekává se, že podobná částka by mohla padnout i na volby v USA. „Americké prezidentské volby patří k těm nejpopulárnějším sázkovým příležitostem,“ uvedl Sochor s tím, že pokud bude volební souboj napínavý až do konce, sázky by mohly překonat i české rekordy.

Nový lídr Pirátů: Favorité na nástupce Ivana Bartoše

Václav Sochor v rozhovoru zmínil, že Tipsport zatím nevypisuje kurzy na nového předsedu Pirátské strany, který by měl nahradit dosavadního lídra Ivana Bartoše. Podle Sochora se v tuto chvíli situace stále vyvíjí a rozhodující bude nadcházející pirátský sněm, kde se rozhodne o kandidátech. Mezi favority, kteří se profilují jako možní nástupci, patří například europoslanec Marcel Kolaja, poslankyně Olga Richterová, pirátka Michaela Krausová či senátor Lukáš Wagenknecht. Nicméně konkrétní kurzy budou vypsány až poté, co bude jasné, kdo oficiálně vstoupí do volebního klání.

Miroslav Kalousek a nová strana? Bookmakeři zatím váhají

Spekulace kolem návratu Miroslava Kalouska do aktivní politiky rezonují i mezi sázkaři. Ačkoliv bývalý předseda TOP 09 oznámil odchod ze strany, otázka, zda založí novou politickou formaci, zůstává otevřená. Podle Sochora však Tipsport zatím váhá s vypsáním kurzu na založení nové strany. „Sázka musí být vyhodnotitelná a nesmí existovat žádná skupina lidí, která by měla předem informace o tom, jak to dopadne,“ vysvětluje Sochor.

Přesto je možnost Kalouskova návratu do politiky stále atraktivním tématem. Kurzy na jeho návrat do vrcholové politiky by podle odhadů mohly dosahovat až 100 ku 1, přičemž Kalouskova kandidatura na premiéra by byla extrémně nepravděpodobná, vzhledem k jeho kontroverznímu působení na politické scéně.

Parlamentní volby 2025 - politická událost roku

Sázkaři už nyní sledují i další významnou událost na politické scéně – české parlamentní volby, které se uskuteční v roce 2025. Podle Václava Sochora se očekává, že sázkové kanceláře začnou vypisovat kurzy co nejdříve, aby měli lidé dostatek času na své tipy. V tuto chvíli jsou vypsány kurzy na předčasné volby, které se pohybují kolem 25:1. Jakmile se situace na politické scéně vyjasní, Tipsport plánuje rozšířit nabídku sázek.

Fotbalová sázkařská horečka: Sparta versus Slavia

V závěru rozhovoru se Václav Sochor vyjádřil i k aktuální situaci na sázkařském poli v souvislosti s fotbalovým zápasem mezi Spartou a Slavií. Remíza Sparty proti Stuttgartu v Lize mistrů posílila důvěru sázkařů v nadcházejícím derby. „Sparta předvedla skvělý výkon a klienti Tipsportu, kteří na ni sázeli, se těší z výher,“ uvedl Sochor. Přestože většina sázek směřovala na Stuttgart, výsledek zápasu ovlivnil kurzy pro nadcházející derby.

Tagy:
politika volby vláda Tipsport Václav Sochor Donald Trump hlava státu Kamala Harrisová Volba prezidenta Spojených států amerických václav sochor