Tisíce psů cestují z USA do evropských laboratoří, uvádí nové zjištění ochránců zvířat

Dánští a britští ochránci zvířat zveřejnili výsledky společné investigace, která prokazuje, že z množíren ve Spojených státech amerických putují tisíce „laboratorních“ psů do Evropy. Vyzývají proto aerolinky, aby převozy zastavily.

Organizace Anima Denmark a The Camp Beagle spojily síly při vyšetřování osudu tisíců psů, jejichž destinací jsou pokusy na zvířatech. Podle jejich závěrů jde o vysoce organizovaný obchod, který umožňuje překladiště na dánském letišti. 14. ledna 2022 vypozorovali zásilku 74 psů, kteří cestovali ze společnosti Marshall BioResources (MBR) v New Yorku do Normandie. O tři týdny později směřoval další let s 83 psy do Francie, Itálie a Dánska.

Podle organizace The Camp Beagle jde jen o malý zlomek vývozu psů z MBR do Evropy. Organizaci se podařilo získat data od britských a dánských úřadů, která ukazují, že za pouhé tři roky bylo tímto způsobem vyvezeno na pět tisíc psů. A pokaždé psi cestovali v nákladním prostoru běžného letu společnosti Scandinavian Airlines přes letiště v Kodani.

„Psi, které vidíme na těchto záběrech, jsou všichni zcela jistě již mrtví. Otrávili je během testů toxických produktů (především pesticidů),“ uvádějí organizace a společně s dalšími zvířeckoprávními organizacemi po celé Evropě vyzývají společnost Scandinavian Airlines i kodaňské letiště, aby převozy neumožňovaly.

Tagy: