Toyota postavila speciální vůz pro přepravu vakcín. Má sloužit v rozvojových zemích

Speciálně upravený vůz Toyota Land Cruiser bude v rozvojových zemích rozvážet očkovací látky: Na palubě má chladicí box, který pojme 396 litrů nákladu, což představuje asi 400 balení vakcín. Splňuje bezpečnostní požadavky Světové zdravotnické organizace (WHO) a poslouží třeba v Africe nebo Asii.

Japonská automobilka Toyota přišla s projektem na pomoc s distribucí vakcín v rozvojových zemích se špatnou infrastrukturou. Spolu s firmou B Medical Systems vyvinula chladicí speciál Toyota Land Crusier.

Volba na tento off-road padla proto, že patří mezi nejrozšířenější terénní vozy na světě a používají ho armády či neziskové organizace. Automobil má v nákladovém prostoru umístěný velký chladicí box, který pojme 396 litrů nákladu nebo 400 balení vakcín.

Až 16 hodin bez motoru

Při vývoji stroje se počítalo i s tím, že se může jeho posádka dostat kvůli těžkému terénu do problémů a třeba i na čas v přírodě uváznout. Box, který se běžně napájí z alternátoru, v takovém případě drží při životě nezávislá baterie, na niž může běžet až 16 hodin. Pokud Toyota zastaví u zásuvky, lze lednici provozovat i přes připojení do elektrické sítě.

„Běžné vakcíny pro kojence obvykle vyžadují skladování při teplotě dva až osm stupňů Celsia. Každoročně se musí zlikvidovat přibližně 20 procent dodaného objemu, protože se stane nepoužitelný v důsledku teplotních změn během přepravy při distribuci do nemocnic a klinik v zemích určení. Každý rok pak zemře 1,5 milionu dětí z důvodu onemocnění, jimž lze předcházet očkováním,“ píše Toyota ve své tiskové zprávě.

Toyota Land Cruiser s chladicím boxem pro vakcíny by měla brzy začít působit v zemích Afriky nebo Asie. Není zatím jasné, zda se zapojí i do rozvozu vakcín proti koronaviru. V případě těch, které nevyžadují extrémně nízkou teplotu, by to podle automobilky neměl být problém.

Tagy: