Po zřícení lanovky v Tyrolsku jsou čtyři lidé těžce zranění. Technická závada má být vyloučena

Lanovka G-Link spojující střediska Flachau a Wagrain, Ski Amade

Čtyři zranění po pádu lanovky v Rakousku

V lyžařském areálu Hochoetz v rakouské spolkové zemi Tyrolsko se v úterý dopoledne zřítila kabina lanovky se čtyřčlennou rodinou z Dánska. Agentura APA s odvoláním na úřady uvedla, že jeden člověk utrpěl zranění, která ho ohrožují na životě, a těžká zranění utrpěli ještě další tři lidé. Neštěstí patrně způsobil strom, který spadl na ukotvení kabiny na laně, kabinka se kvůli tomu uvolnila a zřítila sedm až deset metrů. Podle zástupce policie v Imstu Huberta Juena zranění utrpěl také německý pár ve vedlejší kabince, která se rozhoupala. Jak moc si ublížili, není jasné, uvedl Juen. Mezi zraněnými nebyli čeští občané, sdělil mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Člověk, jehož život je ohrožen, je na jednotce intenzivní péče v Innsbrucku. Podle policie byli zranění vyproštěni s pomocí vrtulníku a lana. Dva byli následně transportováni na innsbruckou kliniku, další dva byli převezeni do nemocnice v Zamsu.

ČTĚTE TAKÉ: Nejméně 25 mrtvých po tragické nehodě v Brazílii. Úřady vydaly mimořádné rozhodnutí

Na místě zasahovali záchranáři a provoz lanovky byl kvůli incidentu dočasně zastaven. O totožnosti zraněných zatím podle APA není nic známo. Ostatní rekreanti jsou o situaci informováni s pomocí amplionů. Pasažéři z ostatních kabin bezpečně vystoupili.

České velvyslanectví ve Vídni dostalo zhruba v 17:00 informaci od rakouské policie, že čeští občané nebyli zraněni. „V průběhu úterního dne se na ministerstvo zahraničních věcí obrátila rodina jedné české občanky, která byla v tom místě přítomna, ale jak následně vyplynulo, účastníkem nehody nebyla, a tudíž byla rodina uklidněna,“ uvedl Drake.

Areál Hochoetz se nachází v širší oblasti Ötztal. Nehoda se podle webu listu Tiroler Tageszeitung stala v 10:15 mezi osmým a devátým stožárem lanovky Acherkogelbahn. Technická závada je podle místních médií vyloučena.

Podle APA není jasné, z jaké výšky se kabina zřítila. Záchranná akce byla patrně obtížná kvůli komplikovanému terénu v místě zřícení, tedy v lese uprostřed lanové dráhy. Zástupkyně provozovatele místních lanovek Michaela Burgerová deníku Kurier řekla, že při „dramatickém“ neštěstí do trasy lanovky spadlo několik stromů. Podle ní je ale „nanejvýš nepravděpodobné“, aby se v takovém případě zřítila lanovka. „Znalci musí objasnit, jak se to vůbec mohlo stát,“ řekla Burgerová. Větrno podle ní nebylo.

Ještě v úterý ráno byla provedena kontrolní jízda a nevyskytly se žádné nápadnosti. Vyšetřování už zahájil úřad, který se zabývá inspekcemi lanových drah. Lanovka je dlouhá asi tři kilometry a vozí lyžaře do výšky dvou tisíc metrů nad mořem.

Tagy:
Rakousko lyžařské středisko Tyrolsko lanová dráha Hochoetz Ötztal