Policisté našli další dopis od střelce z univerzity. Vyloučili jeden z hlavních motivů

Policisté zasahují na střeše budovy Filozofické fakulty, ve které se střílelo, 21. prosince 2023, Praha.

Motiv střelce z fakulty v Praze se stále prověřuje

Strůjce masakru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) zanechal dva dopisy na rozloučenou. Jeden kriminalisté nalezli na adrese jeho trvalého bydliště v Hostouni, druhý, avšak totožný, měl u sebe na fakultě. Na tiskové konferenci to novinářům sdělil náměstek ředitele pražské policie Vojtěch Motyka. Co studenta k činu vedlo, je nadále předmětem vyšetřování. Policisté však již vyloučili variantu, že k činu v Klánovicích ho vedly vztahové problémy.

Motyka zodpovídal nejzásadnější otázky, které rezonovaly ve veřejném prostoru. „Co se týče motivu: stále je prověřován, proto není možné uvést bližší informace či spekulovat. Mohu ale říci, že v souvislosti s Klánovicemi jsme vztahový motiv vyloučili,“ uvedl Motyka.

Náměstek ředitele pražské policie potvrdil informace, že byl nalezen dopis na rozloučenou. „Jeden na adrese trvalého bydliště podezřelého v obci Hostouň a dále byl totožný dopis nalezen u podezřelého na Filozofické fakultě. K jeho obsahu se v tuto chvíli nebudeme vyjadřovat, je to dále otázka dalšího prověřování,“ konstatoval bez podrobností Motyka. Následně policisté doplnili, že psaní v domě objevili kolem 18. hodiny v den střelby.

ČTĚTE TAKÉ: Zabil se, prostřelil si hlavu, křičeli policisté. Zveřejnili nové video ze zásahu na fakultě

To, zda byl útočník psychiatrickým pacientem, či nikoliv, odmítl komentovat. „Registroval jsem také otázky na zbraň, kterou pachatel použil. K tomu uvedu, že ještě není hotová kompletní balistická expertiza. Mohu však blíže říci, že podezřelý střílel v Klánovickém lese z jednoho druhu zbraně, která byla totožná s tou, která byla nalezena v bydlišti podezřelého v Hostouni,“ přiblížil.

Motyka novinářům sdělil, že kriminalisté na místě činu museli zajistit obrovské množství stop, které je nutné vyhodnotit. „Na fakultě jich bylo zajištěno až 480, nejvíce balistických a věcných,“ uvedl. Krátce přidal i aktuální stav k hospitalizovaným obětem. „Aktuálně je v nemocnici osm zraněných,“ dodal. V průběhu řádění střelce tři dny před Vánoci zahynulo 14 lidí z řad studentů a pedagogů, dalších 25 osob bylo zraněno.

Policisté popsali detaily

Policisté na tiskové konferenci také zveřejnili výsledky šetření Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia. Ten došel k závěru, že k žádnému výraznému pochybení při zásahu na fakultě nedošlo. „Postup nebyl laxní ani nedbalý, ale profesionální a pohotový. Žádné indicie nevedly v dané chvíli k tomu, že by mohl střelec mířit do hlavní budovy FF UK na náměstí Jana Palacha,“ zdůraznil během konference ředitel instituce Michal Tikovský.

Přesto úřad policistům vyčetl i jednu chybu, a to nedostatečnou komunikaci s vedením fakulty. Zaměstnanci úřadu pracovali s velkým množstvím videomateriálu. Zhruba desetiminutový sestřih celého zásahu s komentářem zveřejnili na konferenci.

Tagy: