Tři dny uprostřed divoké džungle. Pavel Liška a Jan Révai si na konci světa sáhli na dno

Pavel Liška a jeho druhové prožili tři dny v džungli.

„Všichni tři jsme se shodli, že jsme větší fyzické dno nikdy nezažili.“ To jsou slova herce Pavla Lišky, který spolu s kolegou Janem Révaiem a kameramanem Hynkem Bernardem tři dny pochodovali přes nebezpečnou džungli, aby došli do jedné z mnoha izolovaných vesnic, které ostrov Papua Nová Guniea skrývá.

Trojice dobrodruhů je na ostrově kanibalů už měsíc a další měsíc má před sebou. Oblíbení herci na Papuu Novou Guineu vyrazili, aby nasbírali filmový materiál pro projekt Vandráci. Po třídenním pochodu džunglí ale Pavel Liška konstatoval, že jim šlo o holé přežití a neměli chvílemi žádnou sílu na to, aby pracovali s kamerou a něco zkoušeli točit.

„Po týdnu jsme se vrátili z džungle. Jsme špinaví, unavení, bolaví a možná i trochu jiní,“ ozval se Liška na Instagramu. Z výrazu jeho tváře bylo čitelné, že zažil věci, které si ještě před pár dny neuměl ani představit.

Trojice českých vandráků se rozhodla, že přes prales do izolované vesnice v horách doprovodí svého průvodce, který ve své rodné vesnici nebyl 13 let. „Máme za sebou tři dny chůze, často šplhání po všech čtyřech, jsme úplně vyčerpaní. Strmé stoupání, klesání, přes bláto, vodu, kameny, kořeny, řeky, potoky… anebo rovnou potokem… do toho vedro, déšť, zima, tma, žízeň i bolest,“ popsal herec s tím, že nikdy v životě nezažil větší fyzickou dřinu.

Vítej doma, vyslechli si herci uprostřed tajemné džungle

„Všichni tři jsme se nakonec shodli, že za to půlstoletí, co jsme na světě, jsme větší fyzické dno nezažili. Myslím, že nás zachránila hlava a myšlenky, že to prostě dát musíme a budeme za to nakonec rádi a něco nám to přinese. Už jsme neměli ani sílu natáčet,“ svěřil se totálně vyčerpaný Liška s tím, že to nejlepší z cesty si schovají až pro připravovaný film.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jan Révai se tajně oženil s ženou, se kterou je 15 let

Cesta pralesem se stala životním zážitkem také pro Jana Révaie. Ten popsal, jak se slzy plné bolesti míchaly se slzami dojetí. „Šli jsme dvaadvacet hodin v kuse. Za tři dny naspali asi čtyři hodiny. Občas tam chtěl někdo z nás už i prostě zůstat, zkrátka nebyly síly! Ale dokázali jsme to a shodli se na tom, že nikdo z nás nikdy nic tak náročného, zničujícího a vyčerpávajícího nezažil. Ztratil jsem brýle, vestu, nepromok a klobouk do divadýlka. Vesnička Mianmin nás přivítala slovy VÍTEJ DOMA,“ popsal Révai, který po návratu z džungle v bezpečí prvního většího města pověsil na svůj Instagram fotku své rodiny s tím, že už za měsíc bude doma. Je vidět, že cesta přes magický ostrov všechny tři cestovatele hodně změnila. Ale pořád mají před sebou ještě čtyři dobrodružné týdny.

Tagy: