Trojan je frajer, píší fanoušci. Herec při premiéře v basketbalové lize pomohl k výhře Opavy

Herec Ivan Trojan si v 59 letech splnil dětský sen. V dresu Opavy nastoupil držitel sedmi Českých lvů do utkání nejvyšší tuzemské basketbalové soutěže. Při premiéře mezi elitou přispěl k výhře Slezanů nad Pískem 105:94 čtyřmi body.

„Je to neuvěřitelné. Dopadlo to tak, jak jsme si představovali. Opava vyhrála a já jsem si pár minut zahrál. Dal jsem i nějaké šestky a hlavně se vybrala spousta peněz pro nemocné cystickou fibrózou. K tomu všemu narvaný barák… Dopadlo to zkrátka skvěle,“ pochvaloval si Trojan, který před vyprodaným hledištěm opavské haly zasáhl do hry na 97 sekund.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivní rozhovor s Petrou Kvitovou. Promluvila o konci kariéry i založení rodiny

Za tu dobu si vykoledoval dva fauly a proměnil čtyři ze šesti trestných hodů. Do statistik mu přibyla i jedna vlastní osobní chyba a dvě ztráty míče. „Ono je vůbec těžké jít na ten plac, když jste celou dobu spíše na lavičce, na to házet šestky... Ale dal jsem jich docela dost,“ pochvaloval si oblíbený herec, který například zaznamenal víc bodů než zkušení spoluhráči Martin Gniadek či Radovan Kouřil. „Ten už mi říkal, že ho budu učit,“ smál se Trojan.

V 59 let zvládnout ostré utkání nejvyšší basketbalové ligy je velmi náročné, herec si prý ale dal jasný cíl –⁠ nepřekážet a víceméně splynout s hráči. „Snad se mi to docela podařilo a netrčel jsem tam úplně jako nějaký nýmand,“ zadoufal. Trojan v mládí nastupoval v nejvyšší dorostenecké soutěži za pražskou Spartu. „Tehdy to nebylo tak kontaktní a tvrdé. Všechny sporty zrychlily a zagresivnily. Basket už je také tvrdý sport,“ doplnil.

Pro svoji basketbalovou premiéru udělal mnoho. „Držel jsem i životosprávu. Dva měsíce jsem nepil alkohol a hodně jsem omezil kouření, teď jsem nekouřil třeba tři dny. Z toho je asi poznat, jaký respekt jsem z toho zápasu měl,“ přiznal.

Trojanovu zodpovědnou přípravu ocenil i starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný (ODS), který na sociální síti X napsal rozporuplný komentář: „Marketingově to nemá chybu. Jen je to špatně. I tak palec trochu neochotně nahoru.“

Přispěvatelé na sociální síti X upozorňovali také na Trojanův obdivuhodný věk. „Zní to neuvěřitelně, ale Jaromír Jágr není nejstarším sportovcem, který nastoupí do utkání v profesionální soutěži,“ napsal před zápasem jeden z fanoušků a další dodal: „Ivan Trojan na ligový palubovce v devětapadesáti? Hustý!“

Mnoho přispěvatelů také v kontextu zápasu sdílelo píseň, kterou o herci napsala skupina Vypsaná fixa, ve které se zpívá: „Ivan Trojan, to je frajer, lásko. To je prezident!“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vémola otevřeně. Nechávám mladé kluky, aby mě porazili. Odejít po dvou prohrách ale nemíním

Tagy:
Ivan Trojan sport basketbal cystická fibróza Pavel Novotný Opava nejvyšší basketbalová liga