Trump už ví, kdy stane před soudem v kauze peněz za mlčení. Začne několik měsíců před volbami

Soud v New Yorku v úterý stanovil na 25. března 2024 začátek procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem v kauze, která se týká plateb pro jeho údajné milenky před prezidentskými volbami v roce 2016. Informovaly o tom americké agentury. Ve stejném roce USA čekají prezidentské volby, v nichž Trump hodlá opět kandidovat.

Trump čelí obžalobě, že falšoval obchodní záznamy, konkrétně transakce spojené s penězi vyplacenými třem osobám těsně před volbami v roce 2016. Trump všechny body obvinění popírá.

Debata s Donaldem Trumpem na CNN:

Se 34 body obžaloby byl Trump obeznámen u soudu začátkem dubna. Obvinění se týká toho, že se Trump pokusil vyplacením peněz umlčet dvě ženy, které tvrdí, že s ním v minulosti měly nemanželský poměr. Pornoherečka Stormy Daniels a modelka Karen McDougalová podle obvinění dostaly od Trumpových spojenců těsně před prezidentskými volbami celkem 280 000 dolarů (zhruba šest milionů Kč). Podle dubnového oznámení prokuratury se obvinění týkají i třetího takového případu, který zahrnuje někdejšího vrátného z mrakodrapu Trump Tower. Trump přitom čelí podezření, že platby sám financoval, načež transakce zamaskoval jako „právní výdaje“.

Soudce newyorského soudu v úterý kromě stanovení data začátku procesu také přezkoumal příkaz ohledně zákazu veřejně šířit důkazní materiál poskytnutý prokurátory. Trump sice smí o případu veřejně hovořit, nesmí ale použít důkazy k zastrašování svědků nebo jiných osob zapojených do případu, uvedl k příkazu soudce. Trump nebyl v soudní síni osobně přítomen, připojil se ale přes videokonferenci. Trump je první bývalý prezident USA stíhaný v trestní kauze.

Tagy:
volby soud Donald Trump Stormy Daniels