Turecko blokuje přístup na Instagram. Údajně chce cenzurovat kondolence šéfovi Hamásu

Turecko od pátečního rána blokuje přístup k sociální síti Instagram. Oznámil to podle agentur AFP a Reuters turecký telekomunikační úřad BTK, který však krok nijak nezdůvodnil. Turecké ministerstvo infrastruktury později uvedlo, že platforma nedodržovala pravidla a zákony, píše Reuters. Turečtí představitelé sociální síť, kterou provozuje americká společnost Meta, kritizovali za to, že neumožňuje zveřejňování kondolencí k úmrtí šéfa politického křídla teroristické organizace Hamás Ismáíla Haníji.

Úřad na svých stránkách stroze uvádí, že přístup k sociální síti Instagram byl k pátečnímu dni zablokován. Neuvádí důvody ani to, jak dlouho bude opatření platit.

ČTĚTE TAKÉ: Spor o kebab. Turecko chce ochrannou známku na tradiční specialitu, Německo podalo námitku

„Varovali jsme Instagram před určitými přestupky. Chceme, aby byla dodržována určitá pravidla ... Zasahujeme, když nerespektují zákonná pravidla,“ uvedl turecký ministr dopravy a infrastruktury Abdulkadir Uraloğlu. Dodal, že s provozovatelem platformy je v kontaktu a „jakmile tyto nedostatky napraví, zákaz zrušíme“. O jaké nedostatky se jedná, však neupřesnil.

Agentury dávají opatření do souvislosti s kritikou, kterou na adresu Instagramu vyjádřili turečtí vládní politici. Šéf tiskového odboru prezidentské kanceláře Fahrettin Altun kritizoval síť za to, že neumožňuje zveřejňovat a sdílet vyjádření soustrasti k úmrtí šéfa Hamásu Haníji. „Jedná se o velmi jasný a evidentní pokus o cenzuru,“ uvedl podle agentury AFP Altun.

Turecko kvůli zabití Haníji, který zahynul ve středu při výbuchu v Teheránu, vyhlásilo na pátek den státního smutku. Írán a Hamás výbuch přisuzují Izraeli, který to odmítl veřejně komentovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Erdogan hrozil útokem na Izrael. Ať nedopadnete jako diktátor Husajn, zaznělo z Jeruzaléma

Tagy:
Instagram sociální sítě Hamás blokace Teherán Írán Turecko Izrael Meta Ismáíl Haníji Fahrettin Altun cenzura