Dovolená v cizině letos podražila. Zájem přesto trhá rekordy, říká ředitelka cestovky

Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek

Expertka přiblížila trendy letošní letní dovolené

Zájezdy letos podražily přibližně o pět až sedm procent. Uvedla to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Co do počtu prodaných pobytů je však podle ní letošní sezona rekordní, jelikož se již nyní podařilo překročit laťku nastavenou v loňském roce. Posílení koruny ceny zájezdů neovlivňuje, promítá se ovšem do plateb za služby v dané destinaci, které tak pro Čechy vycházejí příznivěji.

Posílení koruny se podle ředitelky CK Blue Style neodráží přímo v ceně, kterou Češi za zájezd zaplatí, nýbrž v cenách za služby přímo na místě. „Když chtějí klienti například absolvovat výlety nebo si koupit suvenýry, tak to ovlivňuje konečnou cenu. I proto jsou prodeje zájezdů přímo v dané zemi dobré,“ řekla Lenka Pátek.

ČTĚTE TAKÉ: Drahota v Chorvatsku. Reportéři vyzkoušeli obchody i tržiště, porovnali ceny ovoce či alkoholu

Ohledně zdražení zájezdů uvedla, že jde o ekonomický trend, do nějž se promítá zvyšování cen a inflace. „Nejde souhrnně říct, že samotné zájezdy prodražily o tolik procent. Třeba naše cestovní kancelář nasmlouvává ceny ubytování i na několik let dopředu, takže nás spíše ovlivnily dražší ceny letenek, palivových příplatků či inflace. Není to ale tak hrozné, jak se čekalo. Všeobecně se dá říct, že za zájezdy si lidé připlatí v rámci pěti až sedmi procent,“ odhadla.

„Letošní sezóna je skutečně rekordní. K dnešku jsme prodali sto procent kapacit toho, co jsme prodali v minulém roce,“ sdělila ohledně zájmu o dovolené.

Podle ní Češi v období letních dovolených nejčastěji stále míří do klasických destinací, mezi něž patří Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt či Bulharsko. Čeští turisté podle dat cestovní kanceláře však kupují i zájezdy do méně známých lokací, a pokud najdou rezort, který jim vyhovuje, jsou schopní se na místo vracet i několik let.

Pátek také hovořila o novince v nabídce destinací cestovní kanceláře nebo o plánovaném rodinném Blue Style Prima festu. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy: