Ukrajinský dron způsobil požár v ruské ropné rafinerii. Kreml bojuje s nedostatkem benzínu

Jeden z ukrajinských dronů způsobil požár v ropné rafinerii v Tuapse u Černého moře po tom, co jich pětasedmdesát zničila ruská protivzdušná obrana. Více než polovina se jich pohybovala na jihozápadě v Rostovské oblasti. V pondělí to podle agentury Reuters uvedlo na sociální síti Telegram ruské ministerstvo obrany.

Sedmačtyřicet dronů bylo zničeno nad Rostovem, sedmnáct nad vodami Černého a Azovského moře, osm nad Krasnodarským krajem a po jednom dronu nad Belgorodem, Voroněží a Smolenskou oblastí. Podle agentury Reuters to uvedlo ministerstvo na sociální síti Telegram.

ČTĚTE TAKÉ: Potupa ruského námořnictva. V Černém moři nemá jedinou loď, skončily na dně či odpluly

„K páté hodině ranní nebyly zjištěny žádné škody na infrastruktuře ani na obytných budovách a nejsou žádné oběti,“ uvedl šéf okresu Tuapse v Krasnodarském kraji Sergej Bojko.

V blízkosti ropné rafinerie v Tuapse, která patří společnosti Rosněfť, byla ale v pondělních ranních hodinách slyšet série výbuchů, informoval web The Kyiv Independent. Drony tak poškodily infrastrukturu.

Podle místní správy na rafinerii dopadly trosky sestřeleného bezpilotního letounu. Na ploše asi padesáti metrů čtverečních pak propukl požár. Podle tamních médií proti plamenům zasahovalo na devadesát hasičů. Oheň se podařilo uhasit a podle prvních zpráv nejsou na místě oběti ani zranění.

Kyjev se v poslední době intenzivněji zaměřuje na útoky na ruské ropné rafinerie. Občas se k podobným akcím hlásí ukrajinská tajná služba SBU či vojenská rozvědka HUR. Rusko se v důsledku náletů ukrajinských dronů potýká s nedostatkem automobilového benzínu s oktanovým číslem 95, který je v zemi označován jako „pětka“ a jehož produkce klesla na dvouleté minimum.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sabotáž a střelba do vlastní nohy. Ukrajinští vojáci zuří kvůli odvolání legendárního velitele