Potupa ruského námořnictva: V Černém moři nemá jedinou loď, skončily na dně či odpluly

V Černém moři již není přítomna ani jedna loď ruské flotily. Na Facebooku o tom informovalo Ukrajinské námořnictvo. Jeho mluvčí dodal, že pro ně již na Krymu neexistuje místo, kde by byly v bezpečí.

„V Černém moři nejsou přítomny žádné nepřátelské lodě. V Azovském moři se nachází ještě čtyři, žádná však není nosičem řízených střel Kalibr,“ uvedlo na Facebooku Ukrajinské námořnictvo.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinský protiútok? Letos ne, uvádí analýza. NATO odkleplo pomoc, která ještě neexistuje

Americká CNN už v březnu informovala, že obránci za dva roky od vypuknutí ruské invaze, zničili více než 20 plavidel nepřítele. To by mělo být přes třetinu lodí ruské černomořské flotily. To vše v podstatě bez vlastního námořnictva.

‼️ Станом на 06:00 21.07.2024 ▪️ В Чорному морі ворожі кораблі відсутні; ▪️ в Азовському морі 4 ворожі кораблі, носії...

Posted by ВМС ЗС України on Saturday, July 20, 2024

„Nepřítel dokonale chápe, že Krym je nebezpečná lokalita, a je nucen se tomu přizpůsobit i přes značné obtíže s umístěním posádek na jiných základnách. A nedělá to proto, že by chtěl, ale proto, že se snaží své námořnictvo ochránit,“ sdělil ve středu mluvčí Ukrajinského námořnictva Dmytro Pletenčuk. Dále dodal, že pro ruské lodě na Krymu již neexistuje místo, kde by byly v bezpečí, citoval ho Ukrinform.

Sebevědomé prohlášení se dá vysvětlit i tím, že Ukrajinci zřejmě dostali od Spojených států nejmodernější verzi střel ATACMS. Vysvětloval by to i specifické potopení jedné z ruských lodí v polovině května. Tyto moderní zbraně mají dostřel až 300 kilometrů.

V dosahu Ukrajinců je díky novým střelám také chlouba Putinova režimu a jeden ze symbolů ruské anexe poloostrova Krym – Kerčský most. K útoku na něj se Ukrajinci mají již nějakou dobu chystat. Vysoký představitel Hlavního zpravodajského ředitelství (HUR) ukrajinského ministerstva obrany už dříve deníku The Guardian řekl, že k němu dojde v polovině letošního roku.

Bývalý důstojník britského královského námořnictva Tom Sharpe v komentáři pro web The Telegraph napsal, že po případném zničení či vážném poškození 20 kilometrů dlouhého mostu by se Ukrajincům mohla otevřít cesta k vylodění na poloostrově a jeho obsazení. Mělo by to tu výhodu, že by se vyhnuli nutnosti útočit na připravené frontové linie. Podle Západu však Ukrajina nemá dostatek námořních zdrojů na uskutečnění tohoto typu útoku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Sabotáž a střelba do vlastní nohy. Ukrajinští vojáci zuří kvůli odvolání legendárního velitele

Tagy:
válka Facebook politika Krym obrana vláda USA Azovské moře ozbrojený konflikt Černé moře válečné loďstvo ruská invaze na Ukrajinu Ukrinform konflikt, válka a mír