Sabotáž a střelba do vlastní nohy. Ukrajinští vojáci zuří kvůli odvolání legendárního velitele

Lvovská 24. mechanizovaná brigáda krále Daniela

Vojáci 24. mechanizované brigády se bouří proti odvolání velitele

Patří k elitám ukrajinské armády a platí krví při obraně Časiv Jaru proti ruským okupantům. Přesto se velitel lvovské 24. mechanizované brigády nevyhne odvolání. Plukovník Ivan Leonidovič Holiševský totiž opakovaně kritizoval ukrajinské vedení za chyby, které vedly nejen k územním ztrátám, ale také k velkým obětem na životech. Vojáci napříč prapory se za něj veřejně postavili ve videích. „Považuji dané rozhodnutí za přímou sabotáž ze strany velitelství,“ vzkázali ukrajinští bojovníci na podporu svého šéfa, kterého ocenil medailí i prezident Volodymyr Zelenskyj.

Na napjatou situaci upozornil česko-ukrajinský humanitární dobrovolník a student práv Vasyl Kapustej, který „obrněnou kavalérii krále Daniela“ pravidelně podporuje prostřednictvím veřejných sbírek a dražeb. O některých z nich jsme informovali i na webu CNN Prima NEWS. Sám několikrát zamířil na Ukrajinu se zásobami pro 24. i 128. brigádu, o to více se mu odvolání Holiševského nelíbí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry obrovské exploze. Ukrajinci rozmlátili houfnici okupantů díky spolupráci brigád

Rozhodnutí ukrajinského vedení navíc nepřišlo v příliš vhodnou dobu – vojáci 24. brigády v současnosti urputně brání město Časiv Jar před ruskými okupanty, kteří je nešetří tvrdými útoky. Holiševský je do toho držitelem medaile Hrdina Ukrajiny za povedenou protiakci z roku 2022, kdy se mu podařilo překazit ruské manévry u řeky Severní Doněc. Odvolání zkušeného velitele, kterého ocenil sám Zelenskyj, tak může uvrhnout celou brigádu do nemalých problémů a nalomit morálku obránců.

„Skutečně se příkladně stará o své vojáky, je pro ně jak jejich otec. Společně jsme na podporu 24. brigády vybrali mnoho milionů korun a už více než rok a půl pro ně financujeme chod rehabilitačního centra pro zlepšení morálně-psychologického stavu mužstva. Za tu dobu jím prošlo přes dva tisíce vojáků, v brigádě razantně ubylo kázeňských přestupků a dezercí,“ napsal Kapustej na sociálních sítích.

Holiševský se totiž stal trnem v oku ukrajinského armádního velitelství, které kritizoval za opakované chyby. Ty buď vedly ke ztrátě území, nebo ke zbytečným úmrtím v řadách ukrajinské armády. „Odmítá posílat své vojáky nesmyslně a zbytečně do masomlýnku, jak to po něm chce vyšší velení. Jen proto, že odmítá plnit nesmyslné a naprosto hloupé rozkazy krvavých generálů, má být odvolán. To je kardinální chyba,“ argumentoval dále česko-ukrajinský dobrovolník.

Nesmyslné rozhodnutí a sabotáž, zlobí se vojáci

Kapustej také na svém profilu na platformě X zveřejnil několik videovzkazů přímo od ukrajinských vojáků z brigády napříč několika prapory. Poselství bylo u všech podobné – jednoznačně se všichni postavili za Holiševského.

„Velitelství plánuje odstranit z postu velitele brigády za to, že ji neposlal do masového šturmu, aniž by k tomu měla náležitou kompletaci. Tímto činem odmítl provést strategii, kterou provádí sama Ruská federace. Lidské zdroje jsou dnes to nejcennější, co u nás je,“ vzkázal velitel praporu „Raroh“, který se skládá mimo jiné z operátorů dronů.

„V roce 2022 právě díky Holiševskému brigáda vykonávala úspěšně úkoly na východním úseku fronty a bude je vykonávat i nadále. Proto vás prosím – zanechte velitele brigády na svém místě,“ apeloval muž, jehož útvar mimo jiné používá české drony pro obranu před ruskými okupačními silami.

„Náš stát se je ve velmi nelehké situaci. Jsou zapotřebí lídři, za kterými půjdou lidé do boje. Ve 24. brigádě takový lídr už je,“ nechal se slyšet jeden z vojáků. „Považuji dané rozhodnutí za přímou sabotáž ze strany velitelství. Vyslovuji svoji úctu a vděčnost Ivanu Leonidoviči Holiševskému za odvedenou práci,“ vzkázal ostře další.

Redakce CNN Prima NEWS požádala vedení ukrajinské armády o vyjádření k odvolání velitele 24. brigády, do vydání článku ale nereagovalo. Pokud chcete přispět Kapustejovi na pomoc ukrajinským obráncům, můžete tak učinit skrze dobročinnou platformu Znesnaze21.cz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry masivní exploze. Zkázu ruského obrněnce a okupantů způsobila ukrajinská mina.

Tagy:
armáda vojáci sociální sítě Ukrajina dobrovolníci sociální síť odvolání obrana Rusko ozbrojený konflikt ozbrojené síly velení Ukrajinci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Časiv Jar Vasyl Kapustej 24. mechanizované brigády krále Danyla 24. mechanizovaná brigáda krále Daniela Ukrajinská 24. mechanizovaná brigáda konflikt, válka a mír