Evropa věští, jak se Trump postaví k Ukrajině. Jeho viceprezident rýpe do NATO

Exprezident Donald Trump a jeho možný viceprezident J. D. Vance

Trump si vybral kandidáta na viceprezidenta

Evropa s napětím vyhlíží, jak se Donald Trump v případě triumfu v amerických volbách postaví ke starému kontinentu. Tím, že si Trump vybral za svého možného viceprezidenta senátora J. D. Vance, podle CNN naznačil, že chce být vůči Evropě, Ukrajině i NATO tvrdý. Největší hrozbu totiž vidí v Číně.

Obavy z Trumpovy zahraniční politiky se daly krájet už před jeho prvním mandátem. Nakonec to ale byl paradoxně zrovna ten sektor politiky, za který byl exprezident nejvíce chválen. Trump dosáhl zklidnění situace na Blízkém východě a tvrdě vystupoval proti Číně, kritizován byl naopak za vycouvání z WHO nebo íránské jaderné dohody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tajná služba odhalila plán Íránu zavraždit Trumpa. Cílů mohlo být více, znám je i možný motiv

Evropa má teď z Trumpa a jeho zahraniční politiky stejné obavy jako před osmi lety. Snad ještě větší. Nejcitlivějším tématem zůstává válka na Ukrajině a postoj, který vůči ní Trump zaujme.

Zatímco současný prezident Joe Biden Ukrajinu významně podporuje rétoricky, finančně i vojensky, Trump vysílá v kontextu války zmatené signály. V některých vyjádřeních je vůči Kyjevu příkrý a hrozí zastavením pomoci, v jiných slibuje mír, který bude vyhovovat všem.

Podpoří Trump Ukrajinu?

Podle CNN ale Trumpovy opravdové záměry odkryla nominace na post viceprezidenta: Do této funkce chce exprezident postavit senátora J. D. Vance, který zastává stejné a někdy ještě tvrdší postoje než on sám. Vance hájí názor, že Ukrajině je zbytečné pomáhat, protože výsledek války to nezmění. Kyjev by měl podle Vance jednat s Moskvou o podmínkách smíru.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o Vanceovi řekl, že „nechápe, co se tady děje“.

Vidle do chmurných prognóz teď ale hodil britský expremiér Boris Johnson, který se setkal s Trumpem a probíral s ním právě válku na Ukrajině. „Vůbec nepochybuji, že bude silně a rozhodně podporovat tuto zemi a bránit demokracii,“ překvapil Johnson na sociální síti X.

Trump vyměnil Vance za bývalého viceprezidenta Mikea Pence, se kterým se rozkmotřil po útoku na Kapitol. Pence zkoušel sám kandidovat jako prezident, své snahy ale rychle vzdal.

Vance si rýpl do „islámské“ Británie

Možný příští viceprezident Vance nemá v kontextu Evropy výhrady jen k Ukrajině. Kritizuje také přístup aliančních partnerů v NATO, kteří nedávají dostatek peněz na obranu. A silně si rýpl také do Velké Británie, v níž roste počet muslimských migrantů. Vance řekl, že Spojené království se stane pod vládou labouristů „první opravdovou muslimskou zemí, která bude vlastnit jaderné zbraně“. Připomeňme, že labouristé na začátku července drtivě opanovali britské parlamentní volby.

Vanceovi vadí, že Spojené státy „plýtvají“ svůj potenciál na Evropu a Ukrajinu a oslabují se tím vůči největší hrozbě, za kterou považuje Čínu. CNN upozornila, že mezi demokraty a republikány panuje dohoda, že Peking představuje pro USA největšího rivala.

„Čína je největší hrozba pro naši zemi a my jsme od ní zcela odvrátili pozornost,“ řekl Vance.

Zatímco Evropa sleduje, že Čína umožňuje Rusku válčit na Ukrajině, USA vnímají obě mocnosti odděleně. Vance se obává, že vojenský arzenál posílaný Kyjevu může chybět někde jinde.

„Tyto zbraně nepotřebuje jen Ukrajina. Pokud by se Čína zaměřila na Tchaj-wan, raketový systém Patriot by byl pro jeho obranu klíčový,“ podotkl Vance a poodkryl možnou budoucí zahraniční politiku Spojených států.

VIDEO: Trump získal definitivní nominaci do boje o Bílý dům. Zároveň zvolil svého viceprezidenta

Tagy: