Zelenskyj rozhodl hnát na frontu mladší muže než dosud. Nakonec ustoupil generálům

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během rozhovoru pro CNN

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon snižující věkovou hranici pro mobilizaci do války s Ruskem z 27 na 25 let. Oznámila to v úterý média s odvoláním na web ukrajinského parlamentu. Ten připomněl, že zákon čekal na prezidentův podpis deset měsíců.

Poslanci novelu zákona o branné povinnosti a vojenské službě přijali už loni v květnu. V platnost vstoupí den po zveřejnění. Snížením věkové hranice se podle médií vytvoří poměrně velká skupina mladých lidí ve věku pětadvaceti a šestadvaceti let, které nyní bude možné povolat do armády. „Už od 3. dubna bude možné rozdávat povolávací rozkazy,“ usoudil server RBK-Ukrajina.

ČTĚTE TAKÉ: Ruské drony opět útočily. Ukrajinci jich většinu sestřelili, požárům ale nezabránili

Ukrajinská armáda se po loňské letní protiofenzívě, která nevedla k zásadnímu průlomu, ocitla už na podzim pod tlakem opětovných útoků ruských vojsk, kterým se v únoru podařilo dobýt východoukrajinské město Avdijivka, představující svým opevněními opěrný bod ukrajinských linií na frontě dlouhé přes tisíc kilometrů. Ukrajincům se nedostávalo vojáků ani munice.

Prezident Zelenskyj loni v prosinci řekl, že vedení armády navrhuje zmobilizovat dalších 450 000 až 500 000 Ukrajinců. Minulý měsíc ale nový hlavní velitel Oleksandr Syrskyj agentuře Ukrinform řekl, že armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně očekávalo.

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý už v únoru ve vysílání CNN Prima NEWS tvrdil, že ukrajinská armáda potřebuje doplnění a že k němu mělo dojít již v listopadu. Zelenskyj podle něj vyčkával příliš dlouho.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V ruském Tatarstánu, více než 1000 kilometrů od Ukrajiny, zaútočily drony. Úřady hlásí zraněné

Tagy:
válka armáda mobilizace Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu