Ulice jako plné krve. Španělské město ovládla tomatová bitva, rajčat letos bylo přes sto tun

Na první pohled děsivě vypadající snímky zaujmou doruda zbarvenými ulicemi města. Vypadá to, jako kdyby se lidé koupali v potocích krve. Ale není tomu tak, to jen do španělského městečka Buňol dorazil každoroční festival zvaný Tomatina.

Ve středu si tradiční rajčatovou bitvu užilo 15 tisíc lidí, jak místních, tak i turistů. Letos jim pořadatelé dodali 120 tun přezrálých rajčat, díky nimž účastníci během pár minut obarvili sami sebe i centrum města na červeno, napsala agentura AP.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Římské Koloseum v obležení krys. Ve městě jich je sedm milionů, mohou za to turisté

První nákladní automobily plně naložené rajčaty dorazily do Buňolu v poledne, po hodinové bitvě byly ulice pokryté rajčatovou dužinou, jejíž všudypřítomné vůni se nedalo uniknout, napsala agentura EFE. Oblíbeným oděvem účastníků jsou bílá trička, která postupně mění barvu, nezbytnou výzbrojí pak ochranné brýle, díky nimž kyselá šťáva neštípe v očích.

Tradice festivalu Tomatina, který se koná vždy poslední středu v srpnu, sahá do roku 1945. Přesné důvody jejího vzniku zůstávají nejisté. Podle jedné z legend skupina mladých lidí začala spontánní boj o jídlo během průvodu. Pomohl jim k tomu stánek se zeleninou, odkud si jako munici vzali právě rajčata a pak je po sobě začali házet.

Slavnost v kraji, který je pěstováním rajčat proslulý, získala popularitu v 80. letech minulého století. Díky fotogeničnosti a jisté bizarnosti přitahuje lidi z celého světa, za vstupenku se platí 12 eur, což je v přepočtu asi 290 korun.

Mohli jste přehlédnout: Hasičské vozy také měly „svůj“ festival. Více se dozvíte ve videu přiloženém níže.

Tagy: