
Výzkum STEM: Voliče více zajímají sociální jistoty. Kde se nacházejí největší třecí plochy?
Jahody, hrášek, česnek, cibule nebo třeba okurky. Oblíbené samosběry ovoce i zeleniny pokračují i na začátku letních prázdnin. Pokud rádi zavařujete okurky nebo dáváte přednost kvašákům, máte nejvyšší čas. Sezóna je v plném proudu a zemědělci upozorňují, že nepotrvá příliš dlouho.
Venkovní teploty v létě mohou stoupat do opravdu vysokých hodnot a lidské tělo na ně reaguje rychle a intenzivně. V horkém počasí ztrácíme až o 20–30 procent více vody než obvykle, a to nejen pocením, ale také dýcháním, což může mít vliv na naši fyzickou i psychickou pohodu. A právě odvodnění může způsobit vážné následky. V jakém množství i jakými způsoby doplňovat tekutiny – a jaký dopad může jejich nedostatek mít – přiblížila odbornice.
Každý z nás měl v dětství své sny, které se mnohdy proměnily jen v hezkou vzpomínku. Karel Dryák je ale výjimkou. Jeho láska k přírodě a přání stát se farmářem se mu splnila do posledního detailu. Z malých začátků po revoluci, kdy obdělával jen pár hektarů, se vypracoval na zemědělce, jehož produkce zásobuje celé Česko. Ať už jde o rekordní plodiny, produkci masa nebo chov ryb, jeho práce inspiruje i překvapuje.
Řetězec Albert na svých webových stránkách informoval zákazníky, že stahuje z prodeje keříková rajčata, a to na základě informací od dodavatele. Zákazníky vyzval, aby produkt nekonzumovali.
Zpěvák Dalibor Janda má u svého domu zahradu o rozloze 3 500 metrů čtverečních se sbírkou soch Karla IV., Ferdinanda I. v životní velikosti nebo zmenšeninou Cheopsovy pyramidy. Jeho vášní je také pěstování květin, ovoce a zeleniny. Před třemi lety dokonce zkoušel vysadit i melouny. Krásně upravený pozemek tak trochu připomíná Southfork z legendárního amerického seriálu Dallas. Redakce CNN Prima NEWS trojnásobného českého slavíka u něj doma navštívila a vyzpovídala ho.
32letý muž ze Slovenska měl podle policejních vyšetřovatelů balit kokain do plechovek s etiketou rajčatového protlaku a následně drogu převážet přes hranice. Za účelem efektivního balení do sáčků si dokonce pořídil speciální přístroj na vakuové uzavírání obalů. Rafinovaný pašerák nyní čelí obvinění z drogové trestné činnosti.
Více než čtyřicet procent dovezených potravin ze zemí mimo Evropskou unii nevyhovuje místním normám. Takové je zjištění potravinářské inspekce za loňský rok. Podle odborníků je problém mimo jiné v tom, že v takzvaných třetích zemích nemusí producenti dodržovat tak přísná pravidla jako v Evropské unii.
Rajčata se pěstují v Česku běžně i mimo sezónu, většina produkce se ale stále musí dovážet. Rajčata sem putují tisíce kilometrů a musejí se trhat ještě zelená. To jim ovšem podle českých pěstitelů výrazně ubírá na kvalitě. Dovozcům navíc nemohou čeští producenti cenově konkurovat. Dovezená zelenina ze třetích zemí ale může mít svá rizika.
Ačkoli je jen pár týdnů po sklizni, zelenina na pultech obchodů opět začíná zdražovat. Nejvýraznější nárůst vidíme u brambor, cibule nebo rajčat. Pěstitelé, obchodníci a analytici varují, že především po Novém roce se budou ceny zvyšovat i dále. Například na bramborovém salátu se ale dražší zelenina neprojeví.
Česká rajčata mají lepší chuť a jsou čerstvější, tvrdí zemědělci. Přesto je Česká republika, co se týká spotřeby rajčat, soběstačná z pouhých 15 procent. Podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Petra Bendla (ODS) by stát měl hlídat konkurenční prostředí. Problém je, že u nás existuje jen pár řetězců, proto je třeba dohlédnout na to, aby nezneužívaly svoji pozici, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.
Na první pohled děsivě vypadající snímky zaujmou doruda zbarvenými ulicemi města. Vypadá to, jako kdyby se lidé koupali v potocích krve. Ale není tomu tak, to jen do španělského městečka Buňol dorazil každoroční festival zvaný Tomatina.
Palermo, největší město Sicílie je plné majestátních historických budov, rozmanitých obchůdků a dobrého jídla. Nejen časopis Forbes ho označil za páté nejlepší místo na světě, kde si můžete mimo jiné vychutnat úžasné street food, neboli pouliční občerstvení. Palermská kuchyně je dokonce součástí národního dědictví. Co byste určitě měli vyzkoušet, pokud tuto část Itálie navštívíte?