Unikátní dílo řezbáře z Rudic: Šestimetrový betlém pohání stěračové motorky ze škodovky

Nedávno oslavil 75leté narozeniny, nemůže si však stěžovat, že by měl nedostatek práce. Bývalý strojař a vášnivý motorkář v zimě usedá do své řezbářské dílny a vytváří další a další figurky svého mechanického betlému. Do Rudic na Uherskobrodsku za Janem Vysloužilem a jeho originálním dílem jezdí stovky lidí ročně.

Přes 200 pohyblivých figurek, které vás ohromí svou propracovaností. Nechybí tradiční biblické motivy. Postupem času ale začal Jan Vysloužil přidávat další a další postavičky. S výrobou betlému začal před deseti lety. „Nápad vznikl u mého tatínka, který chtěl postavit něco takového, co dnes vidíte, jenomže nezačal a umřel mi v nedožitých 90 letech a po přemluvě manželkou a dětmi jsem na tom začal pracovat,“ vypráví o tom, jak začal se stavbou unikátního díla Jan Vysloužil v pořadu Prima Česko.

Stavba betléma stále není u konce

Původně vznikla centrální část s jesličkami. Postupně se betlém rozrostl až na současných šest a půl metru. A ani to není konečná podoba. „Já mám ještě něco v hlavě, možná, že ho zvětším a půjde ještě jedno patro nahoru, pokud tady budu ještě…“ plánuje autor betlému a dodává, že výroba jedné figurky trvá čtyři až šest hodin. Většina z nich je vyrobená z lipového dřeva, na samotný betlém prý lze použít i laťovka, dřevotříska, zkrátka co se právě namane. „Pohání to stěračové motorky ze škodovky, z žigulíka a z autobusu. Všechny převody jsou ve dřevě, hřídelky dřevěné, ložiska dřevěná, někde jsou klínové řemeny, někde jsou nařezané řemínky z duše z náklaďáku…“ pokračuje ve výčtu použitých materiálů a strojků.

Bez podpory rodiny by to nešlo

Jana Vysloužila v jeho tvorbě pochopitelně podporuje rodina, především pak manželka. „Všichni tady z okolí, kdo chodí, tak každý tam najde něco, co tam není. Přišli hasiči, chtěli taky, tak udělal hasiče. Pak jsme tady měli rudické trio, hrála tu kapela, tři muzikanti, tak je tam udělal…“ říká Miluše Vysloužilová.

Všechna práce na unikátním mechanickém betlému se odehrává v dílně Jana Vysloužila. „Teď jsme v mém království, kde vzniká celý ten můj betlém, od rána do večera. Dlátkem to vyrubu na hrubo a pak už jenom se berou nožíky, anebo dlátka a pracuje se…“ popisuje a je jasné, že v dílně tráví spoustu času, což potvrzuje jeho manželka se slovy: „Líbí se nám to všem, ale je to opravdu žrout času, protože s námi už toho času moc nemá, to je jenom telefon: ,Babičko, uvař mi kafe, dones mně to.‘ Prostě je pořád v dílně…“

Mechanický betlém Jana Vysloužila najdete na rudické faře. Přijít můžete kdykoliv, mistr řezbář bydlí nedaleko.

Tagy:
Česko dílna Rudice