Peklo na jazyku: Muž z Mělnicka pěstuje nejpálivější chilli papričky světa

Chilli papričky

Pěstitel chilli

Češi doslova propadli pěstování chilli paprik. Počet pěstitelů se neustále navyšuje a rozšiřuje se i komunita lidí, kteří si libují v extrémně pálivých pokrmech. Přeborník, který díky své odolnosti vůči pálivosti dokonce sbírá metály, bydlí na Mělnicku. A redaktor CNN Prima NEWS si na vlastní ústa vyzkoušel, co znamená pořádné peklo na jazyku.

Jmenuje se Karolína, je z Česka, krásně oranžová, malinko připomíná deformovanou mandarinku a je nebezpečná. Během několik málo vteřin člověka dokáže totálně vyřídit.

Jde totiž o vůbec nejpálivější široce rozšířený druh chillipapriček. Carolina Reaper je doma ve Mšeně u Mělníka, podobně jako dalších osm druhů chillipaprik, kam jsme se vydali uprostřed sklizně. Za pár týdnů zmizí v plechových hubách po celé republice. Jednu takovou hubu, tedy ústa, která snesou nesnesitelné, má i zdejší papričkový král Dan Všetečka.

„Pálivé miluju už od dětství. Dejme tomu od deseti, dvanácti let jsem měl nejradši tabasco omáčku. Jednu lahvičku do jednoho nebo do dvou jídel a ta moje spotřeba docela rychle narostla. Je to nějaká vášeň, kterou mám už od dětství a dál ji rozvíjím,“ vykládá o začátcích své gastro vášně pěstitel v pořadu Prima Česko.

Pěstitelem se stal Všetečka před deseti lety, kdy si objednal v té době nejpálivější papričku na světě, aby měla jeho jídla konečně pořádný říz. „Když jsem ji vypěstoval a ochutnal, byl to úplně jiný level. Nastala obrovská pálivost. Začalo to v puse, šlo to do uší, začaly mi z toho tepat spánky, takže nakonec jsem skončil pod tekoucí vodou pod umyvadlem, kde jsem si chladil jazyk. Velmi brzy jsem zjistil, že konzumace těchto papriček čerstvých není úplně ideální,“ vzpomíná na první setkání s ostrou chutí z vlastní zahrádky.

Šampion plechová huba

Kromě samotných chilli paprik postupně přešel i na výrobu drobně naředěných směsí a omáček nebo papriky nakládá. Zkrátka i z nejpálivějších odrůd se snaží dělat produkty, které zkonzumuje běžný smrtelník. On sám totiž zcela obyčejným smrtelníkem není. Aspoň podle odolnosti úst, jazyka a trávící soustavy. Je několikanásobným českým šampionem v pojídání těch nejpálivějších paprik.

„U mě to začalo, když jsem šel na soutěž Plechová huba, což je taková legendární soutěž pražská. A tam jsem poprvé vyhrál, ačkoli jsem byl jako náhradník. Všichni mně říkali, že vypadnu v prvním kole, nahecovali mě kamarádi. Tak jsem se přihlásil a skončilo to tak, že jsem skončil první,“ vypráví český šampion v pojídání chilli paprik.

Dál pak vyhrával skoro všechno, co se v Česku dalo. Letos si poprvé zkusil i zahraniční podnik v Maďarsku.. Ve finále si to rozdal se dvěma Italy a skončil třetí. „A to teda kvůli tomu, že Italové nás porazili v jezení na rychlost, kdy jeden z nich držel nějaký rekord, takže to vlastně spolkli. Nicméně seznámil jsem se tam se spoustou lidí, kteří milují chilli papriky a pálivé stejně jako já,“ vykládá Dan Všetečka o dalších bonusech, které mu soutěže přinesly.

Malých nebo větších pěstitelů chilli paprik v Česku neustále přibývá a tím se rozšiřuje i komunita lidí, kteří mají rádi pálivé a hodně pálivé. „Je vidět, že chilli se v Česku daří. Češi jsou národem zahrádkářů a chilli paprika je něco, čím se můžete pochlubit. Dá vám plody a zároveň je to něčím zajímavé,“ vyjmenovává důvody, proč chilli papričky pěstovat. „Většinou každý chce pěstovat tu nejvíc pálivou, ale pak vůbec neví co s ní. Ona totiž bohatě stačí i taková odrůda Bath Jolokia.“

Stupně pálivosti

Jednu z papriček sní Dan Všetečka přímo před kamerou. Je vidět, že je zvyklý na větší intenzitu pálivosti. „Člověk je zvyklý, ono to trochu nabíhá...“

Paprička ale začíná působit až po chvilce. „Už to pálí. Teď jsem to polknul a už to začíná nabíhat. Pálivost chilli paprik se určuje na Scovilleově stupnici pálivosti. A jednotkou je SHU,“ vysvětluje zkušený pojídač chilli paprik. „Když ta paprika má dva miliony SHU jednotek, tak kdybych tu papriku rozmixoval a udělali z ní tekutou formu, tak na jeden mililitr roztoku té papriky, je potřeba použít dva miliony mililitrů vody, aby ten roztok, pokud ho potom ochutnáte, tak nebyl cítit po pálivosti.“

Uveďme si pár příkladů: Papriky Poblano byste vodou neutralizovali vcelku snadno, oblíbené Jalapenos už hůře a další už stěží. Vítězem je už zmíněná americká Carolina Reaper. Reportér Josef Kolina se rozhodne na vlastní ústa některou z papriček také vyzkoušet. Volí indickou Jolokii.

„Odborníci říkají, že než ochutnáte takovou chilli papričku, je dobré mít nějaký základ v žaludku. Čím tučnější, tím lepší. To nemám, žádný základ tam není. A když nemáte nic tučného v žaludku, tak prý poslouží mléko, zase čím tučnější, tím lepší. U mě nic moc. Takže nezbývá, než se modlit. Tak já to zkusím, Bhut Jolokie. Je to hrozné, pálí to strašně. Vůbec nevím, jestli dokážu u toho pít... spíš ne... já nemůžu mluvit, pardon. Já nemůžu ani pít...“

Než se reportér vzpamatuje, trvá to asi pět minut, během toho prý měl mnohokrát pocit na zvracení. Prostě se obětoval pro diváky. Podle Dana Všetečky v něm ale zabijácká paprička zároveň vyplavila pocit štěstí. „Já říkám, že chilli prostě spojuje lidi,“ prohlašuje pěstitel.

Tagy: