Úspěch Ukrajinců. Rusy zatlačili kilometry od Dněpru a připravili je o důležitou výhodu

Ukrajinským silám se podařilo v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny zatlačit ruská vojska tři až osm kilometrů dál od levého břehu řeky Dněpr. Podle webu Ukrajinska pravda to v televizi řekla mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalja Humenjuková. Ruské síly podle ní už nemohou ostřelovat pravý břeh z minometů, i když pokračují v palbě pomocí jiných zbraní.

„Předběžná čísla se mění od tří do osmi kilometrů v závislosti na specifikách geografie a na krajinné povaze levého břehu,“ uvedla Humenjuková. Podobná prohlášení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Rusové nedávno utrpěli velké ztráty u Avdijivky, více ve videu:

Pokud by se dnešní tvrzení armádní mluvčí potvrdilo, znamenalo by to největší postup ukrajinských vojsk za několik měsíců, podotkla AFP.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj se obává státního převratu. Tajná služba mi předala znepokojivé informace, tvrdí

Humenjuková dodala, že ukrajinské síly čeká „ještě mnoho práce. V oblasti jsou desítky tisíc ruských vojáků, sdělila podle AFP. Rusové podle ní navíc pokračují v dělostřeleckém ostřelování pravého břehu Dněpru, který má pod kontrolou Ukrajina. Právě zabránit Rusům v ostřelování pravého břehu si Ukrajina podle pátečního prohlášení generálního štábu vytyčila jako jeden z cílů svých operací v okolí řeky.

Tagy: