Za smrt dítěte dostala řidička v Brně podmínku. Na verdikt si stěžovala u Ústavního soudu

Žena srazila malou dívku, dostala podmínku.

Případ sraženého dítěte

Ústavní soud odmítl stížnost řidičky, která v Brně ve svém SUV smrtelně zranila malé dítě na odrážedle. Tragédie se stala už v květnu roku 2020. Řidička nakonec odešla od soudu s podmínečným trestem. S tím ale nesouhlasila.

Tragická nehoda se před více než třemi lety stala v městské části Brno Maloměřice a Obřany. Do ulice i přes zákaz vjezdu vjela řidička robustního SUV a srazila ani ne dvouletou holčičku na odrážedle. Dívence už nedokázali pomoci ani přivolaní záchranáři. „Malá mi usnula v autě, tak jsem normálně a klidně jela, vypnula jsem i rádio. Jak jsem jela tou ulicí, tak jsem pomalu začala odbočovat. A na konci ulice jsem viděla mávající lidi, tak jsem hned zastavila a šla jsem se podívat, co se stalo,“ uvedla řidička loni v srpnu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vražda na ubytovně v Ústí nad Labem. Podezřelého policisté zadrželi, zbraň hledají

Chtěla si zkrátit cestu se spícím dítětem, holčičku, která vjela do silnice, ale neviděla. Podle znalce však ani nemohla. Přes karoserii vozu měla totiž i kvůli své drobné postavě výhled omezený na devět metrů. U soudu dostala nakonec roční trest s osmnáctiměsíčním podmíněným odkladem. „Neumím si představit, co je to pro tu rodinu. Ty první týdny jsem nemohla své dítě ani hlídat, ani se na něj dívat. Bála jsem se vylézt z domu, pomáhali mi mojí blízcí. Nemohla jsem spát, měla jsem noční můry. Zdá se mi, že někoho srazím a ráno nevím, jestli je to pravda, nebo ne,“ popsala žena.

Řidičky se ve čtvrtek nezastal ani Ústavní soud. Její stížnost označil za neopodstatněnou. „Napadená rozhodnutí jsou řádně odůvodněná a nevykazují znaky svévole,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi.

Ústavní soud zároveň připomněl, že řidička vjela do ulice i přes zákaz. V jízdě pokračovala, přestože viděla hlouček matek s dětmi na vozovce, a to za situace, kdy neměla dobrý výhled. Způsobila tak smrt nevinného dítěte. Před soudem v minulosti stanula i matka dívenky. Ta byla ale zproštěna obžaloby.

Tagy:
Brno krimi Ústí nad Labem ústavní soud Obřany