Už mě s*át nebudeš, křičel na kolegu z práce a střelil ho do zad. Ten skončil na vozíku

U pardubického soudu padl rozsudek nad mužem, který se měl v květnu pokusit zavraždit svého kolegu z práce. V lese ho nelegálně drženou zbraní zezadu střelil do zad. Napadený skončil po útoku na vozíku. Útočník se u soudu přiznal, devítiletý trest vězení je zatím nepravomocný.

Když eskorta přiváděla muže do soudní síně, byl klidný. Útok, který se odehrál nelegálně drženou puškou, byl prý vyústěním sporů mezi ním a kolegou. Toho obžalovaný muž vylákal do lesa na Chrudimsku. „Spor zas tak dlouhodobý nebyl, bylo to hlavně kvůli nadměrnému pití vlastně, protože jsme byli kolegové v práci a on kolikrát vůbec nebyl schopný fungovat,“ uvedl Josef Stehno, na kterého útočník cílil.

„Já jsem tě střelil, teď už mě s*át nebudeš,“ měl muž na svého kolegu křičet během útoku. Zraněný muž stihl ještě svému kolegovi vytrhnout pušku a schovat ji pod sebe. Nejspíš si tím zachránil život. Muž pak bez toho, aby zavolal pomoc, z místa odjel. Naštěstí mu ale během útoku vypadl mobilní telefon.

„Kdyby mu nevypadl ten telefon, tak já jsem bez jakýkoliv šance se zachránit, protože on by mi pomoc nepřivolal a nikdo jiný tam nebyl. Mně to změnilo život, jako úplně zničilo celý život,“ doplnil Stehno. Zraněný muž skončil po útoku na invalidním vozíku a jeho agresivní kolega před soudem. Tam strávil jen několik desítek minut.

Hlavní líčení výrazně urychlilo, že se útočník přiznal. „Což pro něho má značný význam, protože prohlášení viny je významnou polehčující okolností, a dá se očekávat, že tedy trest, který mu bude uložen, bude nižší,“ uvedl státní zástupce Milan Vacek. „Je to výhodné i pro soud, odpadá zdlouhavé dokazování, které by mohlo trvat i několik dní. Tak samozřejmě lze očekávat, že ten trest bude uložený pod dolní hranici trestní sazby,“ doplnil jeho obhájce Michal Červinka.

A to se také stalo, muži hrozil trest 12 až 20 let. Soud mu uložil úhrnný trest v délce devíti let. Rozsudek ale ještě není pravomocný, jak zmocněnec oběti, tak obhájce si ponechali lhůtu na odvolání.

Tagy: