V Česku mrzne, o víkendu ale bude slunečno. Kdy napadne sníh?

V pátek Česko zastihly první mrazíky. Chladná rána a místy mrznoucí mlhy vytvořily na listech a bobulích jinovatku. Počasí bude o víkendu také chladné, avšak slunečné. Právě nejslunečnějším dnem bude podle předpovědí sobota. Přituhovat začne v neděli.

Listopad bude letos v Česku podle meteorologů spíše teplejší. S postupujícím podzimem se ale bude postupně ochlazovat a ke konci měsíce už může v Česku sněžit nejen na horách. Počasí u nás bude také ovlivňovat tlaková výše se středem nad střední, postupně severní až severovýchodní Evropou. Kolem ní k nám bude ve vyšších vrstvách atmosféry proudit teplý vzduch od jihu, uvádí Český hydrometeorologický ústav.

V pátek bude podle ČHMÚ jasno až polojasno, na severu a severovýchodně místy i oblačno. Ráno a dopoledne se mohou místy ojediněle vyskytovat mlhy, zpočátku i mrznoucí. Teploměr přes den vystoupá na 6 až 10 °C, v 1 000 m na horách kolem 7 °C.

Sobota by měla být nejslunečnějším víkendovým dnem. Podle předpovědí by mělo být jasno. Ráno by se opět mohly vyskytovat mrznoucí mlhy. V noci by teploty mohly klesnout na −1 °C, v jihozápadní polovině Čech až na −4 °C. Přes den potom teploty vystoupí na 9 až 13 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 4 °C.

V neděli potom očekáváme zataženo s nízkou oblačností a mlhy, ráno i mrznoucí. Na horách a přechodně místy i v nižších polohách bude jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 4 až 0 °C, v Čechách při déletrvajícím vyjasnění budou kolem −2 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 2 až 7 °C, při slunečném počasí očekáváme kolem 10 °C.

Podle meteorologů je největší pravděpodobnost slunečného počasí kromě hor na jihozápadě a západě Čech a na východě Moravy a Slezska.

Počasí bude v Česku také ovlivňovat tlaková výše nad střední Evropou. Odtud se bude pozvolna přesouvat dále k východu a po její zadní straně k nám bude podle ČHMÚ ve vyšších vrstvách atmosféry proudit teplý vzduch od jihu.

Tagy: