Lidé nechtějí pracovat v českých věznicích. Chybí téměř tisícovka dozorců a strážníků

V českých věznicích chybí stovky dozorců a strážníků

Vězeňské službě chybí stovky dozorců

Tuzemské věznice se potýkají s nedostatkem dozorců a strážných. Aktuálně jim chybí téměř 900 zaměstnanců. Nejvíc ve věznicích v Praze Ruzyni, na Pankráci ve Valdicích anebo v Plzni. Právě tam natáčel náš štáb. Jak vypadá práce dozorců v praxi?

„Nejvíc nás trápí nedostatek strážných a dozorců. Tabulkový stav máme 391 příslušníků a z toho 43 chybí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel věznice Plzeň Pavel Kopačka. Dozorci tak musí sloužit přesčasy. I když se Vězeňská služba snaží statisícovými motivačními příspěvky přilákat nové kolegy, lidem se pracovat s vězni moc nechce.

Práce dozorců není žádný med. Nástup do 12hodinové denní služby je v půl páté ráno. V šest hodin ráno musí dozorci spočítat vězně, sčítací prověrka se dělá dvakrát denně. „Když se provede v pořádku, nahlásí se stav operačnímu středisku, kde se vyčká na celkový stav z celé věznice,“ popsal zástupce vedoucího oddělení výkonu vazby a trestu Jaroslav Šťastný. V osmicípém komplexu v Plzni na Borech je momentálně uvězněno 1 136 lidí. Práce s nimi probíhá za přísných bezpečnostních podmínek.

Celkově Vězeňské službě chybí 900 zaměstnanců. Nedostatek dozorců je i v nejstřeženějším české káznici ve Valdicích. V červnu se odtud pokusil uprchnout nebezpečný vězeň. Překonal oplocení a ohradní zeď. Až poté ho stráž zpacifikovala.

„Určitě to má přímou souvislost, protože opravdu se potýkáme s personálním podstavem, nejhorší na tom jsou věznice pražské a právě valdická věznice, kde v tuto chvíli chybí 60 dozorců a strážných a dalších 12 osob je právě ve výpovědi,“ upřesnila mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Co se ale daří, je zaměstnávat vězně. Například v Plzni v nejlidnatější české věznici s druhým nejpřísnějším režimem je zaměstnáváno 60 procent odsouzených. Přes dvě stovky odsouzených pracuje ve třísměnném provozu v hale, která je s Borskou věznicí spojená bezpečnostním koridorem.

„Většinou lisuji nebo dělám vzadu na kvalitě. Zatím jsem ve zkušební době, přivýdělek mám docela slušný, platí mi dluhy, všechno, takže jsem spokojený,“ uvedl jeden z odsouzených. Další odsouzení pracují pro firmu, která vyrábí motory do letadel nebo nanoroušky.

Tagy:
Plzeň Praha Pankrác dozorci Ruzyně Vězeňská služba České republiky