V dejvickém babyboxu se objevila zdravá Vendulka. Mezi odloženými dětmi vedou holčičky

Už 15. dítě bylo letos odloženo do jednoho z babyboxů v Česku. V neděli neznámá osoba umístila do schránky v pražských Dejvicích malou holčičku. Dostala jméno Vendulka.

Děťátko bylo do babyboxu v Jilemnické ulici uloženo v neděli dopoledne. Celkově dejvická schránka zachránila už sedmé dítě, informoval zakladatel projektu Ludvík Hess.

Holčička, která dostala jméno Vendulka, je v tuto chvíli v péči lékařů z motolské nemocnice. Hess ale uvedl, že je zdravotně v pořádku. Letos bylo do tuzemských babyboxů uloženo už 15 dětí, Vendulka navazuje na malého Dana, kterého 12. října někdo umístil do schránky ve vinohradské nemocnici.

Celkově už babyboxy za dobu své existence byly využity 246krát. Holky „vedou“ oproti klukům 134:112.

Naposledy někdo odložil do babyboxu v Praze 6 dítě loni v listopadu a stejně jako nyní to byla holčička, která dostala jméno Isabella. Babybox na budově radnice Prahy 6 je od července 2010. Loni v červnu původní zařízení nahradil modernější, takzvaný babybox nové generace.

V Česku je osm desítek babyboxů, které mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Tagy: