V digitálním světě se mohou jako doma cítit i dříve narození

Moudrá sovička

Moudrá sovička jako průvodce digitálním světem pro seniory (zdroj: CNN Prima NEWS)

Moderní technologie jsou dnes už naprosto běžnou součástí našich životů. Máme díky nim téměř neomezené možnosti, chytrá zařízení jsou stále chytřejší a jejich ovládání snadnější. Ne každý to ale vnímá stejně.

Především starší generace se ve vztahu k technologiím často potýkají s překážkami. Nejde jen o omezené finanční prostředky pro nákup zařízení či připojení k internetu, ale zejména o nedostatek informací, motivace, možností vzdělávání i sebedůvěry. Vzniká tak digitální propast, která může zejména u starších lidí vést k pocitu osamělosti a izolace.

Odstranit tyto bariéry a pomáhat seniorům k tomu, aby se technologie naučili správně a bezpečně používat, je jedním z cílů Nadace Vodafone. Ve spolupráci s organizací Moudrá Sovička, která se specializuje na vzdělávání starších lidí, spustila projekt Digitální vzdělávání pro seniory, ve kterém chce podpořit digitální gramotnost lidí starších 65 let pomocí bezplatných digitálních kurzů nebo dotačního programu na chytré zařízení a datovou SIM kartu.

„Senioři mají velkou chuť učit se používat nové technologie a služby. Mají trochu nevýhodu, že jim občas déle trvá se něco naučit, a to obvykle z důvodů respektu a strachu z toho, že si budou muset něco platit nebo si své zařízení rozbijí. Často se také nemají koho zeptat nebo se stydí požádat o pomoc své blízké. Z našich zkušeností víme, že pro seniory je velmi důležité trpělivé a pravidelné opakování. Mnohdy stačí i pocit, že se mají na koho obrátit. Jsem velmi rád, že se můžeme do tohoto programu aktivně zapojit,“ říká Tomáš Hubálek z Moudré Sovičky, která zajišťuje edukační stránku projektu.

Projekt doplňuje také vzdělávací platforma Digitální odysea Nadace Vodafone, kde si uživatelé bezplatně a zábavnou formou osvojí řadu digitálních dovedností, od ovládání chytrého telefonu a aplikací až po bezpečné používání mobilního bankovnictví. Digitální odyseu mohou senioři využívat k samostudiu, funguje ale i jako návodný nástroj pro ty, kteří by chtěli starším lidem se vzděláváním pomoci, tedy pro mladší generace, rodinné příslušníky nebo dobrovolníky.

Každý, kdo se chce s moderními technologiemi naučit, může kurzy Digitální odysey absolvovat zdarma na webových stránkách tam.je/odysea nebo se obrátit na bezplatnou linku 800 220 044.

A co na Digitální vzdělávání říkají sami senioři? „V dnešní době, kdy jsme kvůli koronaviru odstřiženi od přátel a rodiny, si už vůbec nedovedu představit život bez chytrého telefonu“, svěřuje se paní Helena, která jedním z kurzů už prošla.

„Mezi mými přáteli mám ale i takové, kteří si chytrý telefon nemohou dovolit, a i kdyby mohli, tak se nemají kde ho naučit používat. A s tím pomůže právě Nadace Vodafone a organizace Moudrá Sovička,“ doplňuje.

Když se lidé spojí s moderními technologiemi, dokáží neuvěřitelně mnoho. Na věku přitom nezáleží, technologie jsou tu proto, aby byly prospěšné všem. Je skvělé, že šanci dokázat velké věci dnes dostává už opravdu každá generace.

Tagy:
technologie senioři Vodafone Moudrá sovička Nadace Vodafone