Boje o desítky milionů korun i plné stadiony. Jak vidí Češi letošní esportové Katovice?

Intel Extreme Masters 2022 v polských Katovicích

Atmosféra na Intel Extreme Masters Katowice

Po pandemické odmlce se v polských Katovicích sešly tisíce fanoušků esportu ze všech koutů světa, aby společně sledovaly zápasy profesionálních hráčů střílečky Counter-Strike: Global Offensive a strategické hry StarCraft 2. Přestože hlavním lákadlem byli hvězdní hráči, atmosféru dotvářel burácející dav v kotli. Jak letošní turnaj prožívali čeští návštěvníci?

Turnaj v Katovicích se řadí mezi největší a nejprestižnější soutěže na světě. Letošní desátý ročník patřil mezi ty nejdůležitější, neboť po covidové přestávce vrátil esportovou atmosféru i mezi fanoušky přímo na místě. Částečné rozvolnění ale aspoň dovolilo některým fanouškům, aby se přišli podívat na své esportové favority.

Výhru v hodnotě jednoho milionu amerických dolarů, tedy zhruba 23 milionů korun, si letos odnesl tým FaZe Clan, který se o zisk titulu pokoušel již v minulosti. Největší hvězdu organizace, dánského hráče Finna Andersena, na turnaji doprovázel tatínek i snoubenka. Jejich dojaté reakce můžete sledovat v rozhovoru, který poskytli agentuře PLAYzone.

Ve strategickém titulu StarCraft se letos poprvé v historii turnaje v grandfinále utkali dva zástupci evropského kontinentu. Této hře totiž již více než dvě dekády dominují především hráči z Jižní Koreje, ve svých řadách mají jak světovou špičku, tak i nejpočetnější zastoupení.

Vítězem letošního ročníku se stal finský hráč Joona Sotala, který v minulém roce v rámci turnaje IEM nedosáhl výše než na dělené třetí až čtvrté místo. Dle svých slov se v průběhu turnaje ani nezapotil.

Tagy:
katowice esport iem katowice počítačové hry Polsko Jižní Korea videohry turnaj sport Counter Strike Counter-Strike: Global Offensive Counter-Strike CS: GO Gaming Katovice PLAYzone starcraft Starcraft StarCraft II: Wings of Liberty Finn Andersen StarCraft