Dominanta Kodaně v plamenech. Kamera zachytila pád hořící věže historické budovy burzy

V Kodani hoří renesanční budova staré burzy.

V Kodani hoří historická budova burzy cenných papírů

Požár zdevastoval historickou budovu burzy cenných papírů v centru Kodaně. Plameny pohltily ikonickou věž budovy. V ohrožení byla i sbírka vzácných uměleckých děl.

Kodaňští hasiči dostali první zprávy o požáru historické budovy burzy v úterý ráno, uvádí dánský deník Jyllands-Posten. Okamžitě byla zahájena evakuace lidí a záchrana cenných uměleckých děl z budovy. Vzácné obrazy byly převezeny do ostatních institucí ve městě, píše web dánské veřejnoprávní televize DR. Do hašení požáru a dalších záchranných prací se zapojilo kolem 200 hasičů i policistů. Se záchranou obrazů ze zasažené budovy pomáhali také náhodní kolemjdoucí.

ČTĚTE TAKÉ: Při požáru v Istanbulu zemřelo nejméně 25 lidí. Policie zadržela několik osob

Plameny pohltily ikonickou „dračí“ věž včetně střechy. Podle velitele zasahujících hasičů Jakoba Vedsteda Andersena oheň zachvátil minimálně polovinu budovy. „Požár byl masivní a rozšířil se do všech pater," upřesnil hasič pro finskou televizi YLE.

Policie z bezpečnostních důvodů uzavřela velkou část centra města. Neštěstí se obešlo bez zranění a obětí na životech.

Podle dánského krále Frederika X. se jedná o celonárodní tragédii a na hořící burzu je „smutný pohled,“ uvedla BBC. Královská rodina z důvodu požáru významné kulturní památky zrušila část plánovaných narozeninových oslav bývalé dánské královny Markéty II., která v úterý 16. dubna slaví 84. narozeniny.

„Všechny nás bolí, když vidíme Børsen v centru Kodaně v plamenech. Je to společné kulturní dědictví, které se dotýká našeho dánského srdce,“ okomentovala událost pro dánskou veřejnoprávní televizi premiérka Mette Frederiksenová. Zároveň je podle ní příliš brzy na debatu o případné rekonstrukci budovy. „Budeme o tom diskutovat, až podle toho, jak velké budou škody," dodala premiérka a dlouholetá předsedkyně dánské sociálnědemokratické strany.

K požáru se vyjádřil také dánský ministr kultury Jakob Engel-Schmidt. „400 let dánského kulturního dědictví v plamenech,“ uvedl na síti X.

Příčiny vzniku požáru zatím nejsou jasné. V budově probíhaly rekonstrukční práce, které měly být hotové koncem tohoto roku.

Budova burzy, kterou místní po staletí nazývali jako Børsen, byla dokončena v roce 1625 a patřila mezi nejstarší stavby dánské metropole. Dlouhou dobu byla centrem dánského hospodářství. Památkově chráněná budova je v současnosti majetkem Dánské obchodní komory a sloužila jako kulturní centrum.

Tagy:
požár umělecké dílo Dánsko Kodaň historická budova burza cenných papírů