Ráj levných cigaret: V Polsku stojí krabička až o 50 korun méně. Česká státní kasa na tom tratí

Státní pokladna kvůli takzvané tabákové turistice Čechů do sousedního a levnějšího Polska ztrácí.

Daňové ztráty z cigaret

Státní pokladna ztrácí podle ministra financí Stanjury kvůli takzvané tabákové turistice Čechů do sousedního a levnějšího Polska miliardy korun. Cena krabičky cigaret je tam až o 50 korun nižší než v Česku, a tak se vyplatí jezdit za hranice i těm, kteří to mají desítky kilometrů daleko. S tím také souvisí rostoucí množství pašovaných tabákových výrobků. Jen celníci v Moravskoslezském kraji už letos zabavili tabák za necelý milion. Přitom za celý loňský rok šlo zhruba o polovinu.

Na takzvané dani z neřesti u tabákových výrobků se letos vybere zhruba o šest miliard méně, než se původně očekávalo. Důvod je prostý: Češi si raději nakoupí cigarety u našich sousedů, kde je seženou i o 50 korun levněji.

ČTĚTE TAKÉ: Čeští dlužníci mají nový trik. Peníze posílají na účty, na které jsou exekutoři krátcí

„V Polsku je nižší spotřební daň. Říkám všem, kteří navrhují – možná z dobrých důvodů – zvýšení, abychom ještě zvážili tento efekt. Spotřeba se nesníží a daně končí v jiném než našem rozpočtu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Jestliže aktuálně stojí krabička cigaret v průměru 150 korun, stát z ní inkasuje 88 korun na spotřební dani, na DPH 26 korun a zhruba čtyři koruny na dalších daních.

Doby, kdy na cigaretové turistice vydělávalo i Česko, jsou už dávno pryč. Cigarety u našich sousedů, kteří k nám pro ně dříve jezdili, tedy zejména Rakušanů a Němců, stojí dnes prakticky stejně jako u nás. Státní pokladna přitom tratila už loni. Přiteklo do ní o 12 miliard méně, než se původně očekávalo.

A letos na tom nejsme o mnoho lépe. „Podle pokladního plnění bylo vybráno 53,7 procenta. To je dlouhodobý podprůměr. Je to další kamínek do mozaiky Stanjurova selhání v oblasti boje s daňovými úniky,“ poznamenala bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Někteří ekonomové si myslí, že by se spotřební daně okolních států měly sjednotit, podle jiných by na to ale doplatil zákazník. „Řešením je, aby došlo k dohodě mezi Prahou a Varšavou a vlády se dohodly na zvedání daně o stejné procento,“ nastínil možné řešení ekonom Lukáš Kovanda. „To by nebyla dobrá zpráva pro daňové poplatníky. Jakmile se státy zkoordinují a už mezi nimi nebude daňová soutěž, tak půjdou daně pouze nahoru,“ upozornil jeho kolega Petr Bartoň.

Kvůli drahým cigaretám v Česku roste počet pašovaných tabákových výrobků. „Jeden z největších úspěchů byl na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě, kdy měl cestující v zavazadle sedmdesát kartonů nezdaněných cigaret,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Zuzana Postředníková.

A lidem se vyplatí jezdit k Polákům nakupovat i náplně do elektronických cigaret. Od začátku letošního roku je na ně u nás uvalena spotřební daň, která je ve srovnání s Polskem prodražila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda ždíme pracující lidi, neumí vybrat daně, řekla Maláčová. Populistická demagogie, namítl Jakob