Maláčová: Vláda ždíme pracující lidi, neumí vybrat daně. Populistická demagogie, namítl Jakob

Jana Maláčová v pořadu Jak volí vaše peněženka

360° (221)

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM) se v pořadu 360° důrazně vymezila proti sociální politice současné vlády. Vyjádřila také přesvědčení, že vládní kabinet selhává při výběru daní. Člen rozpočtového výboru Jan Jakob (TOP 09) kritiku odmítl a slova své oponentky označil za populistickou demagogii.

Maláčová ostře zkritizovala podle ní elitářský přístup ministrů pod vedením premiéra Petra Fialy (ODS). Vyjádřila názor, že si vládní představitelé přidávají na platech na úkor tvrdě pracujících lidí. „Kdyby vláda chtěla šetřit, tak začne u sebe,“ domnívá se současná odborná poradkyně ČMKOS.

ČTĚTE DÁLE: Trump vyzval Harrisovou ke třem debatám. Soupeřku označil za součást „radikální levice“

Jakob její slova označil za demagogii. „Zaznělo tady, že jsme si přidali naše platy. Naopak, my jsme je právě i v rámci konsolidace veřejných financí zamrazili,“ argumentoval poslanec. Ten i přes složitá jednání s nespokojenými odbory věří v konstruktivní řešení, které by zahnalo hrozbu protestních stávek. „Jsem si jistý, že ke kompromisu dojdeme, ale nemůže to jít na úkor důležitých investic,“ dodal.

Někdejší ministryně představila recept na uklidnění odborářů. „Navrhuji žádné zvyšování daní pro pracující lidi a důchodce, naopak zdanit nadnárodní byznys. Tam jsou ty zdroje,“ nastínila svůj ekonomický plán.

„To je úplně absurdní úvaha,“ odvětil Jakob. „Paní Maláčová by totálně zadusila podnikatele, kteří jsou motorem naší ekonomiky. Tím by zadusila naší ekonomiku a v budoucnu by na žádné mzdy státních zaměstnanců nebylo,“ poukázal poslanec z TOP 09.

Pro Maláčovou je však sociální politika Fialova kabinetu celkově tragická. „Tahle vláda je první vláda, která posílá lidi žádat si o dávky – pracující lidi a zejména zaměstnance státu. To je prostě obrovská ostuda,“ uvedla.

Jakob následně nabádal k zodpovědnosti. „Je potřeba chovat se zodpovědně. Naše vláda tak činí. Kdyby byla paní Maláčová opět ve vládě, tak by dál rozhazovala tak, jak jsme tomu byli svědky před lety,“ konstatoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Korecký: Korupční kauza ANO zásadně neublíží. Voličům nevadí ani Babišova obžaloba, řekl Šídlo

Tagy: