Benzinová turistika se otočila. Poláci už za nižšími cenami jezdí do Česka

V Česku je levnější benzin a nafta než v Polsku.

V Česku je levnější benzin a nafta než v Polsku

Benzin mezi 38 a 35 korunami, nafta ještě o korunu levnější. Ceny pohonných hmot u nás spadly tak nízko, jak nepamatujeme od letošního února. A to s sebou nese i jeden nevídaný jev – v příhraničí už jezdí lidé z Polska tankovat k nám.

Do čerpací stanice ve Zlatých Horách na Jesenicku dříve zamířilo pár aut za den. Město totiž leží od státních hranic s Polskem, co by kamenem dohodil. Většina řidičů tak čerpala benzin nebo naftu u našich sousedů.

ČTĚTE TAKÉ: Čekat na levné hypotéky by byla chyba, shodli se ekonomové. Kovanda upozornil na český fetiš

České auto už ale u benzinek v Polsku hned tak neuvidíte, pohonné hmoty tam totiž výrazně podražily. Třeba v polských Chalupkách nedaleko Ostravy je litr benzínu i nafty téměř o tři koruny dražší než v Česku. Naopak na českých příhraničních benzinkách se začala objevovat auta s polskými espézetkami. „Co jim to tam zdražilo, jezdí tankovat pohonné hmoty sem k nám,“ uvedla obsluha čerpací stanice ve Zlatých Horách.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy jsou ceny v Česku nižší než v Polsku ze dvou důvodů. „Zaprvé klesá cena ropy na světových trzích a zadruhé posiluje koruna vůči americkému dolaru, a to poměrně výrazně. Oba tyto tlaky ženou cenu pohonných hmot v Česku dolů,“ popsal.

Lidé z příhraničí si všímají, že cenovou hladinu pohonných hmot v Polsku má vliv i tamní vnitropolitická situace. „Do Polska jsme jezdili pro benzín a pro naftu ještě před jejich volbami. To byly skoro o deset korun levnější. Teď se to zhruba srovnalo, takže zůstáváme v Česku,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Před volbami ceny v Polsku snížili a jakmile skončily, dali je zase nahoru,“ sdělil další.

Česká republika se momentálně může pochlubit nejlevnějším benzinem a naftou ve střední Evropě. Pohonné hmoty mají dále zlevnit v příštím týdnu, a to až o 40 haléřů. Pokles cen bude mírnějším tempem pokračovat i v září.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slevy přes aplikace budou přibývat, očekávají řetězce. Platíme soukromím, varuje ekonomka

Tagy: