Stát přehnal zdanění tabáku. Spotřeba neklesá, lidé jezdí jinam a rozpočet přichází o miliardy

Výběr spotřební daně z tabáku je už několik let nedostatečný, a to i přesto, že se cigarety každým rokem zdražují. Může za to vysoké zdanění, které nutí kuřáky k nákupům v zahraničí. Spotřeba totiž výrazně neklesá. Lidé se proto obrací například na polský trh, kde utrácejí miliardy korun. Peníze utracené v zahraničí a nebo na černém trhu chybí právě ve státním rozpočtu.

Tažení státu po návykových látkách se příliš nevyplácí. Ještě za dob vlády Andreje Babiše (ANO) se zavedla strategie prudkého zvyšování spotřební daně u tabákových výrobků. Na rok 2020 se například zvýšila o 17 procent, rok poté o deset a v následujících letech o pět procent. I když zdanění vzrostlo, státu se nepodařilo v daných obdobích vybrat předpokládanou částku do státního rozpočtu.

ČTĚTE TAKÉ: Spor lidovců a ODS pokračuje. Skopeček chce do Jurečkova zákona dostat výpovědi bez důvodu

V roce 2021 například chybělo 10 miliard, v roce 2022 3,3 miliardy a loni 12 miliard korun. V roce 2023 ministerstvo vybralo na spotřební dani z tabáku jen 53 miliard korun, což je stejná suma jako v roce 2015. Tehdy ale bylo zdanění o polovinu nižší. Podle poradce premiéra a ekonoma Štěpána Křečka je to tím, že daně u tabákových produktů jsou velmi špatně nastaveny. Kvůli letošnímu zdražování utratí kuřák s měsíční spotřebou dvaceti krabiček celkově 2 500 až 3 000 korun. Oproti loňskému roku si může připlatit až o 500 korun měsíčně navíc.

Křeček přitom v minulosti vytvořil řadu studií, podle kterých stát zdanění jednoduše přestřelil. Důvodů je hned několik. V posledních letech došlo ke skokovému zdražení zejména u klasických cigaret. Jakmile dojde k inflaci u položek, na které jsou lidé závislí, snaží se ji logicky najít jinde a levněji. Proto se zvýšily nákupy v zahraničí a zejména v Polsku, řekl pro CNN Prima NEWS Křeček.

V Polsku se dá krabička cigaret sehnat i o 30 korun levněji než v České republice. Přitom před pár lety nebyl rozdíl tak znatelný. Polský trh navíc nabízí i různé příchutě u zahřívaného tabáku. V České republice na ně platí zákaz. Kromě toho se od České republiky začínají odvracet i zahraniční zákazníci. Tuzemské ceny nejsou lákavé ani pro Němce a také Rakušany.

Češi se také podle Křečka začínají od klasických cigaret odvracet a hledají méně škodlivé alternativy. I to je důvod nižšího výběru daně. Kromě toho se lidé obrací i na černý trh, protože se kvůli vysokým cenám rozjíždí ve větší míře levnější padělky.

Daně získají Poláci, náklady na zdravotnictví Čechům zůstanou

Češi podle sdružení pro značkové výrobky utratí v Polsku okolo šesti miliard korun, za které nakoupí 70 milionů krabiček cigaret. To je podle Křečka nešťastné, protože se jedná o nejhorší možnou variantu. Daně nám tím utíkají jinam. Pokud Čech vykouří polskou krabičku cigaret, tak Poláci získají peníze do státního rozpočtu a náklady na zdravotnictví zůstanou nám, řekl Křeček.

Zvyšování zdanění začalo ještě za vlády Andreje Babiše (ANO), kdy na ministerstvu financí působila Alena Schillerová (ANO). Tehdejší vláda argumentovala tím, že je potřeba zohlednit dopady produktů na zdraví jedinců.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Novomanželské půjčky opět ve hře. Jurečka chce pro rodiny až pět milionů a slevy za děti

Kuřáci přitom budou muset strpět další zdražování. Do roku 2027 má daň růst o 5 procent každý rok a u zahřívaného tabáku o 15 procent. Další nákupy v zahraničí proto budou dále přibývat.

Tagy: