Nová vakcína umožní očkovat děti proti RS viru ještě před narozením, říká Hostomský

Ilustrační snímek

V nemocnicích přibývá dětských pacientů, kteří jsou hospitalizováni s RS virem. Mezi nimi jsou i několikadenní kojenci. Ve vývoji je přitom více druhů vakcín, jedna z nich by se mohla dokonce aplikovat těhotným maminkám, a to několik měsíců před porodem. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl biochemik Zdeněk Hostomský.

Protože se epidemie nákazy RS viry Česku v posledních dvou sezonách spíše vyhýbala, nyní je její nástup silnější a rychlejší, než tomu bylo v době předcovidové. „Ukazuje se, že virus promoří 95 procent dětí, a to ještě předtím, než dosáhnou druhého roku života. Pak už jsou do jisté míry pro infekci imunní,“ popsal biochemik Zdeněk Hostomský ve vysílání CNN Prima NEWS. Toto infekční onemocnění dle jeho slov nejčastěji postihuje kojence, čerstvě narozené a předčasně narozené děti.

Prevencí před virem by mohla být právě vakcína. „Vakcína proti RS viru je ve vývoji, jde asi o čtyři kandidáty, kteří jsou v pokročilých stádiích klinických studií," pokračoval Hostomský.

Jedna z vakcín by sloužila těhotným maminkám několik měsíců před porodem, zejména pokud by šlo o rizikové těhotenství. Zde je totiž vysoká pravděpodobnost, že se dítě narodí předčasně. „Maminky by kojenci přes pupeční šňůru předaly potřebné protilátky, což by pro ně bylo obrovskou výhodou," řekl Hostomský a dodal, že by určitě nebyl pro plošné očkování zdravých dětí. „Vakcíny budou k dispozici, ale pouze pro již zmíněnou rizikovou populaci dětí," uzavřel Hostomský.

Infekce RS virem má podobné projevy jako běžné nachlazení. Může se dostavit rýma, kašel nebo pískoty, tedy hvízdání během dýchání, a nechutenství. Dospělý s RS virem může, ale nemusí mít příznaky, zatímco u dětí se příznaky obvykle projeví. Informace poskytla Evropská nadace pro péči o novorozence.

Tagy: