Vláda nemá sílu nakopnout ekonomiku a uzdravit státní rozpočet. Politolog se pustil do Fialy

Politolog Lukáš Valeš

Lukáš Valeš o škrtech vlády

Premiér Petr Fiala (ODS) ani vláda nemají žádný strategický plán na to, jak uzdravit státní rozpočet a „nakopnout“ ekonomiku. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Valeš.

„Vláda by měla představit komplexnější a prorůstový balíček, ale obávám se, že je to nad její síly,“ uvedl politolog.

ČTĚTE TAKÉ: Stanjura v lázních a Česko v devadesátkách. Na jednání k úsporám se probíraly i včely

Vláda podle Valeše slibovala před volbami i po nich, že z provozních výdajů škrtne 200 miliard korun a nebude zvyšovat daně. Politolog připomněl, že totéž premiér zopakoval před několika měsíci před druhým kolem prezidentských voleb a nyní se děje naprostý opak a kabinet ve Sněmovně řeší konsolidační balíček.

„Najednou máme zvýšené daně a premiér ještě říká, že to nemusí být konečná. Přestože tvrdil, že balíček je definitivní,“ uvedl Valeš.

Koalice versus opozice

Do karet to podle něj hraje opozici, která tím může zvýšit svůj volební potenciál. „Kdyby opozice nic neříkala, tak jí stačí, aby se spolehla na vládní politiku a volby hnutí ANO s velkou pravděpodobností vyhraje,“ míní Valeš.

Je podle něj záhadou, že v některých otázkách dokáže koalice s opozicí najít společný jazyk. Připomněl zahraničně-bezpečnostní politiku. Hnutí ANO převážně podpořilo česko-americkou bezpečnostní smlouvu. „Nejsou ale schopni totéž provést v mnohem závažnějších věcech, jako je třeba budoucnost České republiky,“ doplnil politolog.

Tagy:
Petr Fiala politolog vláda Lukáš Valeš Poslanecká sněmovna ČR konsolidační balíček