Stanjura v lázních a Česko v devadesátkách. Na jednání k úsporám se probíraly i včely

Vláda na jednání Sněmovny

Balíček ve sněmovně: nejlepší hlášky

Ani ve čtvrtek se poslanci příliš nepřiblížili k hlasování o konsolidačním balíčku, ke kterému dojde pravděpodobně během pátku. Debata se nesla spíše v duchu osobních sporů a faktických poznámek. Vláda využila dlouhé chvíle ke koaličnímu jednání a opoziční ANO zase k zasedání stínové vlády.

Čtvrteční jednání zahájili svými projevy ministři a především premiér Petr Fiala (ODS), který mluvil o potřebě přijetí konsolidačního balíčku. Ten je podle něj nutný, aby budoucí generace nemusely splácet šílené státní dluhy.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Cesta k členství, nové balíky i posílení hranic. Co získaly Ukrajina a NATO?

„Když mluvíme o ozdravení veřejných financí, tak neposíláme státní rozpočet do lázní, tam by mohl jedině ministr financí, který by si to zasloužil, ale samozřejmě do žádných lázní nepojede, protože se naplno věnuje práci a konsolidaci veřejných financí,“ uvedl Fiala.

Jeho projev však vyvolal vlnu faktických poznámek, které v podstatě na celé dopoledne zablokovaly jednání Sněmovny. „Vy jste tady říkal, že pan ministr financí by si zasloužil lázně? Já říkám ano, ať pan ministr odjede do lázní, v lázních zůstane a už se nevrací do vlády. Děkuji,“ reagoval například poslanec hnutí ANO Hubert Lang.

Především opoziční poslanci cupovali Fialův projev celé dopoledne, kdy se k mikrofonu nedostal nikdo z řádně přihlášených do rozpravy. To rozčílilo ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). „Jestli budeme pokračovat v sérii faktických připomínek, nemůžete po mě vyžadovat, abych tady seděl celou dobu. Pokud někdo z vás odejde a nebude tady se mnou do půlnoci, není to z vaší strany fér,“ řekl správce pokladny,

Zpátky do devadesátek

Během jednacího dne tak spolu stihlo jednat vedení vládní koalice i stínová vláda hnutí ANO. Ta se na následné tiskové konferenci pustila do žhavého tématu placení v hotovosti.

„Tato vláda nás posílá do devadesátek, do dob ponožek v sandálech a ledvinek kolem pasu. Prezentovali jsme zemi jako country for the future, ale této vládě se zrušením EET podařilo vytvořit značku České republiky: cash only,“ uvedl na tiskové konferenci stínové vlády ANO její předseda Karel Havlíček.

Po odpolední pauze se ke slovu konečně dostali řádně přihlášení poslanci. Například expředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) bojoval za ochranu včelařů či vinařů v rámci úsporného balíčku. „Včela žije jenom 40 dní, víte kolik jich je potřeba, abyste dostali lžičku medu?“ ptal se poslanců.

V odpoledních hodinách nadále zbývaly více než tři desítky přihlášených poslanců do rozpravy, jen o několik méně, než když v devět ráno čtvrteční schůze začala. Představitelé stran se proto dohodli, že schůze bude pokračovat pouze do půlnoci a o balíčku budou poslanci rozhodovat až v pátek. Ještě před ukončením čtvrtečního jednání bylo na seznamu přihlášených 15 zákonodárců.

Tagy: