Devět z deseti samoživitelek nemůže splnit přání dětem. Šetří na jídle, výzdobě i cukroví

Až 9 z 10 rodičů samoživitelů není schopno dětem splnit jejich vánoční přání. Vyplývá to z průzkumu neziskové organizace Klubu svobodných matek. A až polovina dotazovaných samoživitelů nedokáže našetřit na dárky ani během roku.

Paní Gabriela má čtyři děti. A jak říká, na Vánoce se připravuje zhruba od srpna. „Něco jsem dokázala koupit sama, ale samozřejmě organizace, která pomáhá maminkám, je ta, co mi pomohla se zbytkem,“ řekla pro CNN Prima NEWS Gabriela.

Pobírá příspěvek v hmotné nouzi a doplatek na bydlení. Kvůli zdraví nemůže aktuálně pracovat. „Nájem s poplatky je 15 640 korun. Když do toho zahrneme všechno ostatní, jako třeba internet, jsme na 20 tisících měsíčně bez nákladů na soukromý život,“ vyčíslila samoživitelka s tím, že dávky od státu jsou směšné. „Vypočítávají to z vysokého příjmu a nikdo neřeší, že maminka v tu chvíli bez práce potřebuje fungovat.“

„Výsledky průzkumu bohužel nepřekvapily. Jako samoživitel musí člověk nejdříve zajistit, aby měl kde bydlet a co jíst, a až poté řeší další věci, jako jsou právě vánoční dárky,” vyjádřila se ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková.

Symbolické dárky pod stromečkem

Z výzkumu neziskové organizace také vyplývá, že kvůli dlouhodobému zdražování budou rodiče letos nejvíce šetřit na štědrovečerní večeři, vánoční výzdobě nebo třeba cukroví. „Udělám jen to základní, co máme rádi,“ dodala paní Gabriela s tím, že perníčky u nich prý budou.

Průzkum ukázal, že téměř polovina samoživitelů (46 %) plánuje utratit za vánoční dárky pro děti maximálně 2 tisíce korun. Necelá pětina (18 %) pojme Vánoce symbolicky s útratou za dárky do 500 korun. Celkem 7 % dotazovaných vydá za dárky částku vyšší než 3 tisíce korun.

Tagy: