Vánoce u vašeho mazlíčka: Jak je přežít bez úhony

Stromky na náměstích už stojí, dárkové šílenství už také začíná a to znamená jedno –⁠ blíží se období Vánoc. Každý z nás už pomalu začíná shánět vánoční dekorace, stromeček, vyrábět věnce, zapalovat svíčky a podobně. Pokud obýváte svůj domov společně s domácím mazlíčkem, je potřeba mít se o těchto dnech více na pozoru. Máme pro vás proto pár tipů, jak předejít vánoční pohromě.

Blíží se období Vánoc a tak každý z nás už pomalu začíná shánět vánoční dekorace, stromeček, vyrábět věnce, zapalovat svíčky a podobně. Pokud obýváte svůj domov společně s domácím mazlíčkem, je potřeba mít se o těchto dnech více na pozoru. Máme pro vás proto pár tipů, jak předejít vánoční pohromě.

Dopřejte jim klid

Vánoční koledy, pohádky, plápolající svíčky, návštěvy přátel (pokud doba covidová poleví), to vše znamená stres pro vaši kočku. Nejlépe uděláte, pokud jí dopřejete úkryt někde v klidu, který vyhledá, pokud se bude cítit ohrožená. Kočky se obecně cítí bezpečně v domečku, který má pouze jeden vchod a dopřeje jim „krytá záda“, proto tak milují krabice. Nic tedy nezkazíte tím, když jí někam do rohu klidné místnosti dáte starou krabici. Ani psovi nemusí dělat dobře návštěvy, zvláště pokud k vám přijdou menší děti a chtějí pejska tahat a hladit. To může skončit nešťastně, psovi dojdou nervy a i ten nejmilejší mazlíček se může ohnat. Dopřejte mu tedy pelíšek někde v klidné místnosti, kam si odejde lehnout, pokud bude společensky unaven.

Svíčky a světýlka

Hořící svíčky nejen na adventních věncích jsou doslova magnetem pro kočky. Kočky rády honí plameny na svíčkách, a tak se klidně může stát, že na voňavou dekoraci doplatí popálenými tlapkami nebo ohořelými vousky či hořícím ocasem. Kočky jsou velmi ohebné a vyskočí prakticky kamkoliv, proto nikdy nenechávejte hořet svíčky bez dozoru. Vhodnou náhradou jsou led svíčky. K úrazu mohou mazlíčci přijít i během hry, kdy se třeba honí a ocasem zavadí o plamen.

Světelné řetězy na stromečku jsou pro čtyřnohé parťáky taktéž lákadlem. Budou si s nimi hrát tak dlouho, než na sebe stromeček převrátí. Kdekoliv v jejich dosahu jsou nebezpečné. Ať už tím, že se do nich kočka, pes, ale klidně i králík nebo činčila může zamotat anebo zakousnout a v případě těch zapojených do elektřiny to může skončit tragicky.

Stromeček

Stromeček kočkám evokuju škrabadlo a protože jsou dobří lezci, není pro ně problém vyšplhat až ke špičce. Problém však nastane, pokud se rozbije nějaká ozdoba, může zvířeti ošklivě  poranit nejen tlapky, ale klidně i tlamičku. Neméně nebezpečné jsou i vánoční třásně a stuhy na dárky, které při spolknutí uzavřou střevo a již nejednou to skončilo smrtí. Dalším zdrojem nebezpečí jsou i jehličky z jedle, které jsou pro kočku nestravitelné a v krizovém případě mohou vyvolat perforaci střeva, pití vody ze stromečku nebo olizování pryskyřice zase mohou vést k otravě.

Nejlépe stromeček připevněte ještě šňůrou, tak aby se nepřevrátil. Ozdoby používejte dřevěné, slaměné nebo z umělé hmoty tak, aby nedošlo k rozbití, pokud spadnou na zem. Vodu ve stojanu na stromeček zakryjte například kusem kartonu, aby se zvíře nemohlo napít. Spadlé jehličí odklízejte, aby kočka nemohla jehličku omylem spolknout.

Při balení i rozbalování dárků dávejte pozor na kousky balicího papíru, izolep a stuh. Kočky milují šustivé věci a opět může dojít k neštěstí. O to větší pozornost si zaslouží koťata a štěňata.

Pokud zvíře cokoliv z výše jmenovaného spolkne, okamžitě navštivte veterináře. V žádném případě se nepokoušejte stuhu vytáhnout svépomocí. I kdyby jim ještě kousek koukal z tlamičky, nikdy byste za ni neměli tahat, protože byste zvířeti mohli způsobit vážná vnitřní zranění.

Květiny

Vánoční hvězda, jmelí nebo čemeřice, pokud vaše zvíře patří k okusovačům všeho zeleného, tak je raději ani nekupujte. Mohou kočce i psovi přivodit silnou otravu, která může skončit až poškozením ledvin. To samé platí při olizování vonných olejů. Většina bytových i zahradních květin je obecně pro zvířata jedovatých, a proto před koupí pečlivě prostudujte, zda je pro vašeho mazlíčka nezávadná.

Čokoláda a cukroví

Jestli svému mazlíčkovi chce zpříjemnit svátky, kupte mu dobroty vyrobené pro ně. V dnešní moderní době se peče i speciální zvířecí cukroví, třeba z jater. Vyvarujte se čokoládě a dalším sladkostem. Obsažený teobromin právě v čokoládě je pro kočku i psa smrtelný.

Krmit bychom je ale neměli ani masem, které jsme si připravili pro naši konzumaci. Lidé holdují soli a koření a to opět pro zažívání koček ani psů není vhodné.

Pozor na kosti

Ani zbylé kosti by kočka ani pes neměli pozřít. Úzké kosti se snadno roztříští a mohou způsobit vážná vnitřní zranění.

Štěstí přeje připraveným. Najděte si a uložte telefonní číslo a adresu na veterinární kliniku, která bude mít otevřeno i v průběhu Vánoc.

Tagy: