Vánoční tipy: Nevíte, jakou knížku koupit pod stromeček? Poradíme vám

Vybíráme knižní tituly a novinky, které by mohly zazářit jako vánoční dárky. Na své si přijdou milovníci snad jakéhokoliv žánru. Nechybějí velká jména a příběhy stejně jako publikace pomáhající osobnímu rozvoji. Věděli jste třeba, že se můžete téměř bezbolestně naučit 100 slovíček za hodinu?

Karin Krajčo Babinská: Hvězdy na cestě

V minulosti stárnoucího slavného herce Igora a jeho dcery, úspěšné spisovatelky Vandy, se skrývá tragédie, která navždy změnila jejich životy. Po letech odcizení se setkávají na Krétě, aby tam splnili jedno poslední přání. Emotivní vyprávění o vině a odpuštění čtenáře dovede k poselství, že každý má svůj příběh, jen ho nikdy nevidíme celý.

Albatros, 304 str., cena 349 Kč

Jojo Moyesová: Jako hvězdy v temné noci

Alice Wrightová doufala, že sňatkem s pohledným Američanem unikne sešněrovanému životu v Anglii. Jenže ani její manželství, ani život v zapadlém koutě Kentucky se nevyvíjí tak, jak si představovala. Nadšeně tedy uvítá možnost zapojit se jako dobrovolnice do projektu takzvané koňské knihovny, který má za úkol šířit literaturu a vzdělanost v odlehlých oblastech Appalačských hor. Jojo Moyesová tentokrát přináší výpravné historické drama z dob americké hospodářské krize vycházející ze skutečných událostí.

Ikar, 400 str., cena 399 Kč

Sally Rooneyová: Normální lidi

Světový bestseller autorky románu Rozhovory s přáteli. Normální lidi jsou příběhem o vzájemné fascinaci, přátelství a lásce. Zachycuje vnímání generace vyrostlé na sociálních sítích. I tentokrát autorka prokazuje nesmírnou otevřenost, vhled do hloubky a složitosti lidského života a zároveň břitký vtip a sarkastický nadhled.

Argo, 224 str., cena 298 Kč

Jaromír Slomek: Prahou bratří Čapků

Literární bedekr si všímá míst spojených s životem, dílem a odkazem slavné sourozenecké dvojice. Bohatě obrazově vybavená příručka věnuje pozornost lokalitám, kde Josef a Karel Čapkové bydleli, pracovali, kde se konaly premiéry jejich divadelních her, kde žili jejich přátelé a lásky.

Academia, 255 str., cena 365 Kč

Lenka Bydžovská, Karel Srp: Mikuláš Medek – Nahý v trní

Katalog stejnojmenné výstavy představuje jednu z nejvýznamnějších osobností českého umění druhé poloviny 20. století. Medkova tvorba prošla strmým, velmi dynamickým vývojem. Vždy šel svou vlastní a nezávislou cestou, která z něj udělala jedinečného evropského malíře své doby, jehož věhlas nadále vzrůstá.

NG Praha, 204 str., cena 690 Kč

Wim Hof: Ledový muž

Wim Hof, přezdívaný Ledový muž, je známý svými fyzickými kousky, jimiž ohromuje celý svět a posouvá hranice vědy. Je schopen strávit téměř dvě hodiny v ledové vodě, běžel naboso maraton napříč pouští bez kapky vody nebo maraton v kraťasech za polárním kruhem. Na základě vlastních zkušeností vytvořil přelomovou metodu, díky níž dokáží lidé aktivovat své dosud nevyužité schopnosti.

Jota, 232 str., cena 358 Kč

J. K. Rowlingová: Ikabog

Napínavý pohádkový příběh plný naděje s ilustracemi českých dětí. Království jménem Přehršlánie bývalo nejšťastnější na světě. Oplývalo zlatem, zdejší král měl nejkrásnější knír ze všech a po místních dobrotách lidé tančili blahem. Jen v mlžném Mokřadu na severu žil podle legendy strašlivý Ikabog. Všichni věděli, že jsou to povídačky, ale co když se taková legenda rozhodne srazit království na kolena a unést dvě děti do víru dobrodružství, o které ani za mák nestály?

Albatros, 312 str., cena 349 Kč

Klára Vlasáková: Praskliny

Knižní debut, který na sebe upoutal pozornost nejen tématem, ale zejména vypravěčským stylem. Když se na Zem snese malý kulovitý útvar, není člověka, v němž by tento jev nevzbudil očekávání. Koule levituje pár desítek centimetrů nad povrchem a je podivuhodně rezistentní vůči jakýmkoli pokusům o její přesun či zničení. Neobvyklý literární pohled na dnešní společnost a její problémy, který by neměl ujít pozornosti milovníků nekonvenčního psaní.

Listen, 232 str., cena 279 Kč

Karel Jaromír Erben: Kytice

Snad nejznámější česká sbírka balad 19. století je natolik nadčasová, že oslovuje čtenáře již neuvěřitelných 150 let. Nyní vychází s výjimečnými ilustracemi známé české malířky a grafičky Míly Fürstové, která se svým smyslem pro detail a jemnou poetikou Erbenovo dílo skvěle doplňuje.

Odeon, 168 str., cena 599 Kč

Jakuba Katalpa: Zuzanin dech

Silný příběh trojice hrdinů, který začíná ve 30. letech a končí v poválečné době. Zjišťují, co všechno udrží člověka při životě. Zpočátku jsou ještě děti. Příběh začíná uprostřed první republiky kdesi na maloměstě. Zuzana má dva kamarády: Hanuše a Jana. A oba na ni mají zálusk. Zuzana je totiž inteligentní krasavice, navíc z bohaté rodiny. Jenže taky je židovka.

Host, 309 str., cena 349 Kč

Madeleine Albrightová: Peklo a jiné destinace

Autorku netřeba představovat. Kniha je působivou kronikou naší doby a zároveň fascinujícím autoportrétem, ve kterém Madeleine Albrightová píše o svém životě po odchodu z politiky. V roce 2001 ukončila tehdy třiašedesátiletá matka tří dcer své působení ve funkci ministryně zahraničí Spojených států. Místo aby po náročném vládním angažmá trochu zvolnila, vrhla se do nové kariéry. Kniha vychází v překladu Michaela Žantovského.

Argo, 224 str., cena 448 Kč

Jan Novák: Kundera – Český život a doba

Rozsáhlý životopis, který rozvířil vody českého literárního rybníčku, mapuje rodinné zázemí, autorovy básnické počátky, prominentní působení v 60. letech a život před odchodem do Francie. Novák nepíše standardní vědeckou biografii, ale životopis přiznaně osobní, v jehož šťavnaté hovorové češtině lze bezpečně rozpoznat autora románu o Mašínech (Zatím dobrý).

Argo, 896 str., cena 798 Kč

Amaryllis Fox: Život v utajení – Příběh agentky CIA

Autorka ve svých pamětech vypráví o výcviku a nasazení v elitní jednotce CIA, o pronásledování mezinárodních teroristů, ale také o manželství a narození dcery během práce v utajení. Přináší výjimečnou výpověď o životě zasvěceném službě, o vášni a o téměř nepochopitelné odvaze.

Grada, 240 str., cena 329 Kč

Ivan Margolius, John G. Henry: Tatra

Publikace o významné české automobilce a legendárním designérovi Hansi Ledwinkovi, tvůrci unikátní konstrukce podvozku i elegantních aerodynamických karoserií – modely Tatra 77 a 87 jsou dnes vozy ceněné sběrateli. Knihu doplňuje bohatý ilustrační doprovod.

Argo, 232 str., cena 998 Kč

Jakub Pok: Jak se naučit 100 slovíček za hodinu

Známý trenér paměti Jakub Pok umí naučit 100 slovíček za hodinu. Tvrdí, že to jde i jinak, bez biflování. S novou revoluční metodou slovíček v příbězích se budete učit cizí jazyky efektivně a ještě se u toho pobavíte. Pokud nechcete trávit stovky hodin nad učebnicemi bez valných výsledků, je tato metoda přesně pro vás!

Grada, 176 str., cena 249 Kč

Petra Soukupová: Věci, na které nastal čas

Přední česká autorka Petra Soukupová, držitelka řady ocenění, se tímto románem ukazuje ve vrcholné formě. Příběh života jedné rodiny, který se odvíjí od přelomových událostí, vychází z již publikovaných povídek. Ty autorka upravila, rozšířila o zcela nové texty a vše propojila do většího příběhu. Ústředním tématem jsou opět zamotané rodinné vztahy.

Host, 368 str., cena 389 Kč

Oliver Pötzsch: Kejklíř

Oliver Pötzsch, autor bestsellerové série o katově dceři, se nechal historickou postavou doktora Fausta inspirovat k jedinečnému dobrodružnému románu. Odehrává se v roce 1486. Knittlingen platí za klidné místo v hornaté oblasti Kraichgau do té doby, než do města vkročí komedianti. Najednou se v okolí začnou ztrácet děti.

Brána, 568 str., cena 479 Kč

Marcela Roflíková, Martina Vančurová: Mindfulness pro každého – 8 týdnů, které změní váš život

Život je krásný, ale okamžiky, kdy si to skutečně plně uvědomujeme, jsou vzácné. Denně musíme doma i v práci překonávat problémy a starosti, kterým bychom se raději vyhnuli. Tato kniha představuje praktický nástroj, s jehož pomocí se náročné a nepříjemné situace ve svém životě naučíte zvládat. Čtivě a srozumitelně napsaná publikace je praktickou cvičebnicí i pro úplné začátečníky.

Grada, 144 str., cena 249 Kč

Karin Lednická: Šikmý kostel

Románová kronika ztraceného města, léta 1894 až 1921. Podtitul oceňované knihy, založené na skutečných událostech, lapidárně shrnuje příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Nakonec zbyl jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny.

Bílá vrána, 400 str., cena 349 Kč

Jiří Bílek: Věk menhirů v Čechách

Menhiry jsou uměle vztyčené kameny a jeden z projevů tzv. megalitické kultury. O jejich účelu, poslání i době vztyčení koluje vedle pověstí a legend také řada odborných i laických teorií. Někteří badatelé v nich vidí kultovní místa, jiní pravěké astronomické observatoře a kalendář. Také na území Čech se vyskytuje řada útvarů, které jsou některými badateli označovány za pravěké menhiry. Kniha zavede čtenáře na 115 lokalit v Čechách, kde se takové záhadné kameny, kamenné řady, kruhy a kamenné stoly nacházejí.

Epocha, 352 str., cena 329 Kč

Marian Jelínek: Vnitřní svět vítězů – Čím se nejlepší liší od průměrných

Lidé na špičce v jakémkoliv oboru bývají na stejné „technické“ úrovni. O tom, kdo mezi nimi nakonec zvítězí, rozhoduje vnitřní nastavení člověka – silná vůle nepovolit, i když se nedaří. Uznávaný kouč a sportovní psycholog Jelínek píše o svých zkušenostech a doplňuje je příběhy světových i českých vítězů. Jak dokážou zvyšovat svůj výkon a co rozhoduje o vítězích mezi nejlepšími? Jak se nevzdávat, i když se zrovna nedaří?

Grada, 208 str., cena 349 Kč

Tagy: