Velká rána pro anglický fotbal: Zemřel legendární trenér, zemi dovedl do semifinále Eura 96

Zemřel legendární anglický fotbalový trenér a bývalý fotbalista Terry Venables. Bylo mu osmdesát let. Sportovní velikán přezdívaný El Tel měl za sebou hvězdnou kariéru, anglickou reprezentaci dovedl v roce 1996 do semifinále Mistrovství Evropy. Jeho rodina mu vzdala hold dojemným prohlášením.

Podle toho fotbalová legenda zemřela po dlouhé nemoci. „Jsme naprosto zdrceni ztrátou skvělého manžela a otce,“ sdělila rodina. Její členové vyzvali fanoušky, aby jim poskytli soukromí a umožnili „truchlit nad ztrátou muže, kterého měli to štěstí mít v životě.“ Venablesovo úmrtí potvrdila Anglická fotbalová asociace ligových manažerů.

ČTĚTE TAKÉ: Po kolapsu při zápase zemřel fotbalový reprezentant. Útočníkovi bylo pouhých 28 let

Úspěchy na hřišti slavil Venables jako fotbalista. Během šedesátých a sedmdesátých let oblékal dresy týmů Chelsea, Tottenham Hotspur nebo Queens Park Rangers. Vrchol kariéry však přišel v dobách, kdy působil jako trenér. V roce 1996 dovedl Anglii až do semifinále Mistrovství Evropy.

Smrt oblíbeného trenéra zasáhla i bývalého anglického fotbalového obránce Garetha Southgata. „Byl otevřený, myslel dopředu, užíval si života plnými doušky a vytvořil v Anglii skvělé prostředí, které umožnilo hráčům růst,“ zavzpomínal pro The Sun. Euro 96 je díky Venablesovi jeden z nejdůležitějších turnajů historie sportu v Anglii, dodal Southgate.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šok u fotbalové reprezentace. Trenér Šilhavý i přes postup na Euro oznámil konec ve funkci

Tagy:
Anglie trenér fotbal semifinále Mistrovství Evropy ve fotbale Terry Venables