Zabil se, prostřelil si hlavu, křičeli policisté. Zveřejnili nové video ze zásahu na fakultě

Filozofická fakulta, 21. prosince 2023

Policie zveřejnila záběry ze zásahu na filozofické fakultě

Policisté zveřejnili nové video ze zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zasahující postupně pročesávali budovu na Palachově náměstí, než dostali informaci, že je střelec na střeše. V momentě, kdy útočníka zaměřil policista z vedlejšího hotelu, se útočník sám zastřelil.

„Mám ho, vzdává se,“ řekl ve videu policista, který na střelce mířil z protějšího hotelu. „Zvednul ruce, nebo ne?“ ptal se jeho kolega. „Jo, dlouhou zbraň odhodil s optikou,“ doplnil první policista. „Zabil se, prostřelil si hlavu,“ řekl však vzápětí a přestal mířit na střechu Filozofické fakulty.

V celém desetiminutovém videu bylo vidět, jakým způsobem zasahující jednotky postupně prohledávaly celou fakultu. Policisté zajišťovali také nejbližší okolí budovy. „Projeď to, nezastavuj“, křičel například jeden z nich na řidiče tramvaje, který se chystal zastavit na zastávce Staroměstská.

ČTĚTE TAKÉ: Policisté na střelce z fakulty třikrát vypálili. Popsali detaily akce, zmínili i jednu chybu

Ze záběrů bylo patrné, že policistům chvíli trvalo, než dokázali střelce lokalizovat. „Drž chodbu, prohledáváme čtvrté patro,“ zaznívalo například od jednotlivých zasahujících. Následně však byli kolegy upozorněni na skutečnost, že se střelec pohybuje na střeše. „Má dlouhou s optikou, běží k ukrajinské vlajce,“ křičeli na sebe policisté.

Část jednotek se tak rozhodla najít cestu na střechu a další policisté poskytovali první pomoc zraněným. Na úterní tiskové konferenci bylo rovněž vysvětleno, proč nebylo možné zasáhnout střelce z ulice – byl totiž převážně schovaný za zábradlím a hrozilo, že by byli zasaženi lidé, kteří stále byli za blízkými okny.

Rozhodující moment nastal, když zasahující jednotky zamířili na střelce z protější budovy. V té chvíli se útočník vzdal a následně sám zastřelil.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

Tagy:
střelba přímý přenos Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy