Policisté na střelce z fakulty třikrát vypálili. Popsali detaily akce, zmínili i jednu chybu

Tisková konference policie ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (9. 1. 2024).

Policie zveřejnila nové záběry zásahu na univerzitě v Praze

Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia nezjistil žádné výrazné pochybení při zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Postup byl podle odborníků rychlý a profesionální a nijak se nevymykal standardní metodě při útocích aktivního střelce. Rovněž byl naplno využit zdravotní výcvik hlídek a zasahujících policistů. Úřad však policistům vyčetl i jednu chybu, a to nedostatečnou komunikaci s vedením fakulty. Zaměstnanci úřadu pracovali s velkým množstvím videomateriálu.

Podle ředitele úřadu Michala Tikovského nedošlo k žádnému pochybení ze strany zasahujících policistů. „Postup nebyl laxní ani nedbalý, ale profesionální a pohotový. Žádné indicie nevedly v dané chvíli k tomu, že by mohl střelec mířit do hlavní budovy FF UK na náměstí Jana Palacha,“ zdůraznil během tiskové konference.

K TÉMATU: Masový vrah z fakulty postřelil i manžele z Emirátů. Děti rodiče ochránili vlastním tělem

Podle Tikovského byly do hlavní budovy na náměstí Jana Palacha nejdříve vyslány dvě tříčlenné hlídky, a to krátce po vyhlášení pátrání po střelci. „Je třeba zmínit, že se jedná o kontaktní adresu FF UK a že ze strany příbuzných, kteří ohlásili sebevražedný úmysl pachatele, nebyl specifikován konkrétní objekt,“ pokračoval.

Zatímco první hlídka vstoupila do budovy, druhá prováděla její obhlídku. „Nejdříve se pracovníka ochranky poptali za využití fotografie, zda osobu nezná. V tu chvíli kolem procházel muž, který se představil jako zástupce vedení fakulty, který policisty odkázal na studijní oddělení,“ přiblížil Tikovský postup hlídek.

Oběma mužům, kteří osobu na fotografii neznali, policisté sdělili, že by střelec měl být studentem fakulty, nejspíše je ozbrojen a hodlá spáchat sebevraždu. „Na místě byla provedena prohlídka objektu v přízemí školy, a to včetně bistra, kantýny a chodby v prvním patře. V kabinetu zahraničního studia se hlídky dozvěděly, že se jedná o studenta fakulty a má mít od 14:00 přednášku v budově Celetná,“ popsal během tiskové konference.

Do pátrání se zapojil i kriminalista z Útvaru speciálních činností služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV), který zkoumal připojení pohřešovaného na studentský mail či pohyb jeho ISIC karty. Střelec měl být podle rozvrhu výuku ve čtvrtek 21. prosince pouze v budově Celetné. Mezitím se policisté stále pokoušeli lokalizovat jeho telefon.

První policisté na místě střelbu neslyšeli

Policisté na tiskové konferenci rovněž přiblížili sled událostí v zásadních minutách akce. V čase 14:59 je ohlášeno první oznámení o střelbě. „V čase 15:00 je policista prvního oddělení obecné kriminality Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy na místě. V 15:02 vstupuje sám do budovy a vykazuje lidi z přízemí ven. Cestou se přidávají i policisté oddělení Letná či Speciální pořádková jednotka Praha,“ doplnil ředitel.

„Po vstupu policistů panuje v budově ticho, a proto je pro policisty obtížné pachatele najít. V čase 15:10 se dostávají do 4. patra, kde již cítí charakteristický zápach po střelbě a vidí díry ve dveřích. Zde bylo velitelem hlídky rozhodnuto, že aktivně postupovat a pátrat po útočníkovi budou prioritně policisté zásahové jednotky ve spolupráci se dvěma hlídkami pohotovostní motorizované jednotky a oddělení hlídkové služby,“ pokračoval ředitel s tím, že v čase 15:12 se část policistů začala věnovat ošetřování zraněných na místě.

Policista u Rudolfina vystřelil třikrát

Šéf úřadu se následně vrátil k času 15:11, kdy se objevila zpráva, že se střelec pohybuje pod střechou budovy. „Policisté nacházející se vně budovy v tu chvíli vyhodnocují, jakým způsobem by bylo proti němu možné zakročit. Zpoza zábradlí se objevuje pouze v několikavteřinových oknech. Když se nachází v blízkosti ochozu, využívá této situace policista z osmého oddělení obecné kriminality Římská 1, který se v té době nacházel za budovou Rudolfina. Ze vzdálenosti 100 metrů třikrát vystřelil z pistole směrem ke střelci,“ popsal situaci v blízkosti vysoké školy ředitel Tikovský.

Hlídka pohotovostní metodizované jednotky podle něj mezitím vyhledala vhodnou pozici ke střelbě z protějšího hotelu. „Jeden z policistů měl již střelce v zorném poli a chystal se vystřelit, ale pachatel v ten moment zahodil zbraň a dal ruce nad hlavu. V 15:19 viděl, jak se střelec zastřelil,“ shrnul během tiskové konference.

Šéf úřadu vytkl nedostatečnou komunikaci

Postup policistů při evakuaci osob z budovy byl podle šetření úřadu správný. „Nijak se nevymykal zásadám při útoku aktivního střelce a jednáním po úmrtí střelce. První pomoc poskytnutou policisty lze hodnotit jako velmi profesionální,“ uvedl Tikovský. V závěru shrnutí zdůraznil, že úředníci nezjistili žádné pochybení v postupu policie.

„I přesto lze do budoucna v podobných případech doporučit vhodnější krizovou komunikaci s dotčenými orgány, přičemž v tomto případě mám na mysli vedení fakulty. O pátrání po střelci nebylo výslovně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci, s nimiž policisté v prostorách fakulty hovořili,“ podotkl Tikovský.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mohlo to dopadnout ještě mnohem hůř. Expert popsal hrůzný plán střelce na univerzitě

Tagy:
policie vyšetřování střelba oběti tisková konference GIBS zásah postup Praha Martin Vondrášek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Petr Matějček Zásahová jednotka Tomáš Kubík filozofická fakulta Michal Tikovský