Vraždící šmejdi Stodolovi zabíjeli pro peníze, vydělali směšnou částku. Proč nenašli miliony?

Manželé Dana a Jaroslav Stodolovi

HLASY ZLOČINU: Stodolovi

Peníze. Hlavně pro ty vraždili. Manželé Stodolovi napadali nebohé důchodce, zabíjeli je a okrádali. Jejich řádění si vyžádalo osm mrtvých seniorů. Kolik jim celkově mordy vynesly? Nad šokující částkou se ve videopodcastu HLASY ZLOČINU zamýšlejí novináři CNN Prima NEWS Václav Janata a Jakub Kvasnička.

„Je to celkově 300 tisíc korun. Ano, 300 tisíc korun za osm příšerných vražd,“ kroutí hlavou Jakub Kvasnička. Když se vyšetřovatelé ptali Jaroslava Stodoly na tuhle částku, jen pokrčil rameny. „To je hrozné, já to vím taky, no. Ale to už se nedalo, ona byla líná dělat a byla chtivá na peníze. Jenom rozhazovala, bylo to hrozné.“ Dana Stodolová byla hlavní hybatelka vraždícího páru. Jaroslav Stodola vykonavatel.

ČTĚTE VÍCE: Muž pobodal členy rodiny, chtěl z nich „vyhnat ďábla“. Olomoucký soud přihlédl k jeho nemoci

„Byli to takoví vraždící šmejdi. Spoléhali na důvěru starších spoluobčanů,“ dodává Kvasnička s tím, že například při vraždě důchodkyně Čondlové v roce 2002 „hrála“ Stodolová oběť povodní v Praze, dokonce se údajně pomazala bahnem.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

Václav Janata pak vzpomíná na vraždu z 28. října roku 2002 – Stodolovi, respektive Jaroslav Stodola pod absolutním vlivem své ženy, zavraždili jedenaosmdesátiletého Josefa Malinu, který se často chlubil na veřejnosti tím, že má našetřeno hodně peněz. „Jsem boháč,“ opakoval prý mnohdy v hospodě. Stodolovy to samozřejmě zaujalo. Dana vymyslela plán, Jaroslav ho realizoval – ostatně jako většinou, až na vraždu zmíněné Čodlové, tam zabíjela Dana sama. „Stodolovi počkali, až ráno pan Malina otevře dveře, aby vyvětral. Dělal to tak každý den,“ popisuje Janata. „Jaroslav pak pana Malinu silně udeřil do hlavy, omráčil ho a poté jej vynesl na půdu.“ Tam se ho pokusil oběsit za trám, jenže kabel se přetrhl a Malina spadl na zem. Stodola ho ve vzteku ukopal a oběšení zopakoval. I za těchto okolností tehdy policie konstatovala sebevraždu. Stodolová mezitím hledala peníze. Nenašla. Nakonec si manželé odnesli „směšných“ 10 tisíc korun.

„Zajímavostí je, že policie pak na místě našla vkladní knížku na dva miliony korun,“ upozorňuje Janata. Celková částka, kterou jejich dvouleté běsnění vyneslo, pak činila dle policie zmiňovaných 300 tisíc korun. 300 tisíc korun za osm mrtvých a dvě doživotí. Stodola už mnohokrát řekl, že nebýt jeho manipulátorské manželky Dany, vraždy se nikdy nestaly. „Já ho znala z dřívějška. Když mi bylo osmnáct, asi měsíc jsme spolu chodili. No a teď, když jsem přišla k mámě do Slavošova, on se zrovna vrátil z vězení. Já byla pořád pod prášky a on mi je pomáhal shánět. To už pracoval v Trhovém Štěpánově. No, dali jsme se dohromady,“ vzpomínala Dana nepříliš romanticky na počátek jejich krvavé lásky.

Co byla hlavní zbraň Dany? Jakou měla minulost? Proč dokázala manipulovat i s příbuznými obětí? Jak hodila na Stodolu i vraždu, kterou spáchala ona sama? Proč se spolu dodnes nebaví? A co říkal Stodola na záznamech z rekonstrukcí svých činů? To sledujte v celém dílu videopodcastu HLASY ZLOČINU v úvodu článku.

Podívejte se i na druhý díl videopodcastu HLASY ZLOČINU o případu Američana, který zavraždil čtyři lidi v Brně:

Tagy:
peníze Václav Janata policie vražda Jakub Kvasnička Jaroslav Stodola Dana Stodolová Hlasy zločinu videopodcast