Muž pobodal členy rodiny, chtěl z nich „vyhnat ďábla“. Olomoucký soud přihlédl k jeho nemoci

Útočník pobodal otce, matku i bratra.

Soud k případu napadené příbuzné

Pět let za tři pobodané členy rodiny. Tak zní rozsudek, který v úterý potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Podle obžaloby hrozila napadeným smrt, kdyby se nebránili. Trest je nízký kvůli psychické nemoci mladého muže. Ten věřil, že do příbuzných vstoupil ďábel. Nejprve hrál počítačovou hru, pak pod vlivem marihuany rozbodal boxovací pytel a zaútočil na své nejbližší.

Mladík nejprve nožem bodl do obličeje svého otce, pak pobodal matku a bratra. „Opakovaně útočil nožem proti životně důležitým orgánům a vlastně jenom díky aktivní obraně všech poškozených, zejména pak útěku ze společného bytu, nedošlo k úmrtí,“ uvedl mluvčí olomouckého soudu Stanislav Cik.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detaily tragédie v Čachticích. Zbloudilá kulka zabila mladou matku, vyšla z pušky expolicisty

Za normálních okolností by byl muž souzen za pokus o trojnásobnou vraždu. Podle lékařů ale trpí psychickou nemocí. Jenže se řádně neléčil, a úplně bez trestu za brutální útok na své příbuzné tak nevyvázl. Prý z nich chtěl vyhnat ďábla.

Roli sehrála marihuana

Pachatel se u soudu bránil. „Namítal zejména, že není trestně odpovědný. Odvolací soud tuto námitku však nepovažoval za důvodnou. Shodně se soudem prvního stupně, který vycházel ze znaleckého posudku, dospěl k závěru, že obžalovaný sice trpí duševní poruchou, nicméně k vymizení ovládací a rozpoznávací schopnosti došlo až na základě užití marihuany,“ doplnil Cik. Tu mu přitom jeho lékař zakázal.

Rozsudek mladíkovi nařizuje také ústavní léčbu. Po vyhlášení soudu, které je po úterý pravomocné, odvezla sanitka útočníka rovnou do psychiatrické nemocnice.

Před půlrokem poslal soud za mříže na doživotí muže z Kostelce na Hané na Prostějovsku, který podobným způsobem noži ubodal svého otce a dva ze tří sourozenců. Podle vyšetřovatelů je chtěl potrestat za to, jak se k němu chovali. Psychiatři ho ale označili za zodpovědného za své činy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na generálním štábu české armády zasahovala policie. Zadržela deset lidí kvůli zakázkám

Tagy: