Vsadili na bizár a narazili do zdi. Bylo to nevyhnutelné, říká o Clashi šéf Oktagonu Neruda

Tisková konference k turnaji Clash of the Stars 9

Slova o zabíjení gayů? V Clashi nepřijatelné, říká promotér Le Sy

Rychlý vzestup a možná ještě rychlejší pád. O značce Clash of the Stars se mluví čím dál více už od jejího vzniku v roce 2021. V posledních dnech však způsobila doslova poprask. Příčinou byl homofobní a nenávistný výlev začínajícího zápasníka Samira Marginy, který předvedl na tiskové konferenci organizace. „Nemůžu uvěřit, že se něco takového může stát ještě v roce 2024,“ komentuje kauzu Pavol Neruda, slovenský promotér největší tuzemské MMA organizace Oktagon.

Tohle bylo zkrátka za hranou vkusu, slušnosti a možná i zákona. Samir Margina na tiskové konferenci Clash of the Stars rozjel nenávistný projev, kterým populární organizaci neuvěřitelně poškodil.

ČTĚTE TAKÉ: Už toho bylo dost. Fortuna ukončuje spolupráci s Clash of the Stars, rozchází se v hodnotách

„Buz**anti, poslouchejte mě. Ten zápas jste vzali a chcípnete… Co melete vy bu*ny vyj**aný. Buzny respektuju, který nic nedělaj a šou**aj si v klidu doma. Vy, co to ukazujete, bych vzal nožem do krku. Vy m**ky zku**ený. Do**dám je všechny a potom vám zapálím bar,“ zněla část výhružek Marginy směrem k jeho soupeřům.

Od organizace se poté distancovalo hned několik obchodních partnerů, kteří s okamžitou platností odstoupili od další spolupráce.

A tomu, co se na tiskové konferenci Clash of the Stars stalo, se diví i jeden ze šéfů největší česko-slovenské MMA značky Oktagon, Pavol Neruda.

„Za mě je to úplně nepřijatelné. Hrůza. Když jsem to viděl, tak jsem nemohl uvěřit, že se něco takového stane ještě v roce 2024, a to, že ho někdo nechá několik minut říkat takové věci, mi připadá úplně šílené,“ podivuje se slovenský promotér ve vyjádření pro CNN Prima NEWS.

„A možná to bylo trochu nevyhnutelné, když se člověk snaží zaujmout něčím, co je pouze bizarní, sprosté a konfliktní za každou cenu. A pokouší se najít více a více vyhrocené věci, které by mohly připoutat větší pozornost tím, jak jsou šokující. Pak je jen otázkou času, kdy člověk narazí do zdi. A tohle byl přesně ten moment, kdy to nevyhnutelně došlo do takové fáze. Je to hrozně smutné a jsem rád, že společnost – ať už firmy nebo obecně lidé – to ve veřejném prostoru odsoudila. Opravdu se mi líbí, že se lidé postavili za správné hodnoty,“ dodává Neruda.

Sypu si popel na hlavu, kaje se Le Sy

Ve čtvrtek večer, v den, kdy spolupráci s Clash of the Stars ukončila i sázková kancelář Fortuna, se ke kauze znovu vyjádřil promotér Tomáš Linh Le Sy.

„Nezbývá mi nic jiného než se vám omluvit a posypat si hlavu popelem. Protože chyba je z velké části i na mé straně. Mrzí mě ta situace, mrzí mě to, co jste museli vidět… Ještě jednou se omlouvám. Ani já nechci být tváří něčeho, kde se lidé takhle projevují,“ řekl Le Sy.

„Myslím, že Clash nikdo nemůže podezírat z toho, že je homofobní. Asi v žádné organizaci nebojovalo tolik homosexuálů jako právě v Clashi… Po té tiskovce jsem se stal terčem oprávněné kritiky. Klidně přiznám, že jsem ho (Marginu, pozn. red.) měl přerušit dřív a nedošlo k tomu. To byla ta zásadní chyba.“

Šéf Clashe dodal, že odliv obchodních partnerů znamená úbytek peněz, který bude muset dorovnat on se svými společníky.

Tagy:
tisková konference MMA Fortuna sport Oktagon obchodní partner Clash of the Stars sportovní disciplína