České karate v slzách, zemřel světový šampion. Šel z něj občas strach, vzpomínají známí

Občas z něj šel strach, srdce měl ale na správném místě. Tak lidé vzpomínají na mistra světa v karate v kategorii 65+ Jiřího Hrabala. Oblíbený sportovec se pyšnil řadou titulů, k dalším jiným dopomohl. Bylo mu 68 let.

„S hlubokým zármutkem, hlubokou bolestí v srdcích oznamujeme, že náš Taťka, kamarád, kámoš, trenér, kouč Jirka Hrabal ‚shinan‘ pokračuje ve své cestě karate již mimo světskou realitu. Jirko, navždy zůstaneš v našich srdcích,“ informoval havířovský klub karate na svém Facebooku.

S hlubokým zármutkem, hlubokou bolestí v srdcích oznamujeme, že náš Taťka, kamarád, kámoš, trenér, kouč,....., Jirka...

Posted by Karate Havířov on Monday, July 18, 2022

Pod fotografii, kterou kolegové a přátelé připojili, píší lidé dojemné vzkazy. „Upřímnou soustrast celé rodině. Byl to super chlap, náš soused. Ještě včera jsem ho viděla. I přes všechnu bolest a nemoc rád prohodil pár slov. Odpočívejte v pokoji,“ napsala jedna ze známých. A další se přidávají.

„Je mi to strašně líto. Měla jsem ho moc ráda. Někdy z něj šel strach, ale srdce měl na správném místě. V karate pro mě udělal opravdu hodně, vážím si toho. Výjezdy a soustředění s ním byly nezapomenutelné. Ve vzpomínkách na něj s námi žije dál,“ píše svěřenkyně.

Reprezentant i kouč

Právě svou pomocí ostatním v dosahování úspěchů v karate byl Hrabal proslulý. Sám dokázal vybojovat nejeden titul. V roce 1979 se stal prvním havířovským mistrem republiky, po revoluci byl trenérem reprezentace. V roce 2001 vybojoval titul mistra Evropy v kategorii 45+, a v roce 2019 se stal mistrem světa v kategorii 65+, když porazil Australana Paula Dainta.

Posted by Karate Havířov on Tuesday, July 19, 2022

Pro mnohé byl vzorem. Miloš Škoda – předseda ostravského klubu karate – jej považoval za jednu z největších osobností českého karate. „Vychoval mistry světa v kumite a to mě utvrzuje v jeho schopnostech. Je to člověk na svém místě,“ pronesl před třemi lety pro web Novinky.cz. Poslední rozloučení s mistrem se uskuteční v Havířově v úterý 26. července.

Tagy: