Herec Kopta změnil kvůli covidu povolání. Potýká se s opilci, ale splnil si sen

Z herce řidič autobusu v pražském MHD. Václav Kopta si v krizi splnil dětský sen.

Herec Václav Kopta v neplánované pracovní pauze nelenil a splnil si netradiční dětský sen. Po několika měsících tvrdých zkoušek se z něj stal řidič autobusu. Od té doby září štěstím a má plno zábavných historek. Potýká se s opilci a okusil i pořádnou ranní sněhovou kalamitu.

Herec, moderátor a hudebník Václav Kopta prodělal na přelomu září a října nemoc COVID-19, která u něj měla těžší průběh. Několik dní strávil ve vysokých horečkách a bolestech. Pandemie koronaviru a s ním spojená omezení jsou navíc pro umělce obecně náročné, Kopta ale využil příležitosti a splnil si dětský sen. Začal řídit autobus.

„Já jsem poměrně dlouho přemýšlel, jak s tím náhle nabytým časem naložit co nejlépe, a myslím si, že jsem zvolil dobře. Dostat se za volant autobusu není v 55 letech úplně nejjednodušší, takže to trochu trvalo. Trvalo to dokonce měsíce, než jsem prošel všemi zkouškami,“ popsal Kopta.

Složení zkoušek, řízení autobusu a vůbec splnění tohoto snu považuje herec za nejnáročnější věc, kterou kdy musel v životě udělat. „Šel jsem za tím poměrně tvrdě a domnívám se, že mě doteď v životě nic nestálo tolik sil. Zdá se to být jednoduché, ale není to tak,“ doplnil Kopta.

Nová práce ho prý naplňuje a je díky ní opravdu šťastný. „Je to dětský sen, který jsem měl po celý život v hlavě nějak zakuklený, a navíc mám to privilegium, že jezdím v oblasti, kde bydlím. Takže potkávám kamarády, spolužáky, vozím známé. Když se o víkendu stane nehoda a dojde mi kafe, manželka stojí před domem, já přibrzdím a předá mi to do vozu,“ pochlubil se herec.

Za volantem autobusu pražského dopravního podniku lidé Koptu moc nepoznávají. „Ke ,konfrontaci s mými fanoušky‘ dochází minimálně. Ale když se to stane, stojí to za to a strašně mě ty reakce baví,“ prohlásil.

V létě ale šokoval sousedku, která neměla ani tušení o tom, že Kopta změnil povolání. „Když dobíhala a já jsem na ni počkal, přišla mi poděkovat. To ještě nebyla zatarasená přední část vozu, tak jí říkám: ,Dobrý den, paní sousedko.‘ A ona úplně vyhrkla, protože to pro ni byla absurdní situace,“ vyprávěl s úsměvem moderátor.

Řešit už ale musel i nepříjemné situace, například s opilci. „Nejdřív mi vypadl z autobusu a pak chytil druhou vrtuli a spadl do něj zpátky. Trošku jsem se vyděsil, protože zůstal ležet. Příjemný okamžik to nebyl, ale aspoň mi dal na vědomí, že tohle k té práci patří také,“ popsal herec, který už se musel potýkal také se sněhovou kalamitou.

„Je to i adrenalin, ale strašně mě to baví,“ řekl na závěr Kopta. Kromě MHD můžete na oblíbeného herce narazit i na Kampě, kde se chystá na roli Jana Wericha v divadelní novince o jeho životě. O slávu se bude dělit s Vojtěchem Kotkem, který ztvární Werichovo mladší já.

Tagy: